• 2016-07-18 Engelsmännens promenadväg

    Det här skall inte handla om engelsmännens uttåg ur EU (det blir nog ingen lätt promenad). Nej, det finns ett ställe som faktiskt heter Engelsmännens Promenadväg.
    Turister i Nice kan knappast undgå att se den vackra strandpromenden Promenade des Anglais. Namnet får en att tänka på rika engelsmän som i forna tider strövade under palmer vid Medelhavets strand långt från det ruggiga vädret i hemlandet.
    Om man nu skulle komma tillbaka blir det nog svårt att inte tänka på attentatet på kvällen den 14 juli. Det var då en lastbil körde ihjäl över 80 personer som befann sig på strandpromenaden.
    Tydligen fanns det gott om poliser vid sidan om vägen. Men de hade svårt att hinna fram innan bilen redan kört vidare i hög fart. När poliserna äntligen kom åt sköt de ursinnigt varvid attentatsmannen dog.
    Att slå till hårt är den nya stilen när ett attentat inträffar. Gärningsmannen måste genast oskadliggöras innan han hinner göra något mer.
    Det finns ändå några risker med drastiska åtgärder. De kan t.ex. råka drabba en som är oskyldig (sådant har hänt utomlands).
    En ännu större fara är att vissa regimer nu passar på att slå till mot misshagliga personer och organisationer. Ryssland säger sig bekämpa terrorism genom att försvåra för tidningar och människorättsorganisationer och nu allra senast för protestantiska kyrkor (!). Och i Turkiet befarar en del att presidenten skall bli ännu mer maktfullkomlig sedan han lyckats slå ner en militär revolt (även Frankrikes utrikesminister har uttryckt oro).
    Vi måste i vårt land undvika att ta efter auktoritära ledare (det finns anledning att återkomma till ämnet).


    Ydres stränder är fredliga – än så länge (hamnen i Norra Vi).

    Bengt Malm, ordf.
    18 juli 2016

    P.S. När 700 personer samlades i Rydsnäs loge i går kväll till ett sång- och musikprogram konstaterade mötesledaren att vi inte behövde befara att någon skulle komma in och skjuta…