• 2016-07-22 Det finns inget surrogat för kunskap

    I skuggan av världshändelserna fortsätter vardagspolitiken i Sverige trots att det är semestertid.


    Påfågelöga i Österbymo.

    Några dagar före Almedalsveckan presenterade regeringen en ny plan för förbättring av skolorna. I höst skall de politiska partierna inbjudas till förhandlingar om de nya ideerna. De går ut på att de konfessionella skolorna skall förbjudas.
    Bara ett skäl till reformen anges. ”Vissa skolor” sägs sära på pojkar och flickor i undervisningen. Vilken eller vilka skolor det gäller sades inte.
    Det var gymnasieministern som berättade detta i en tidningsintervju. Naturligtvis kunde hon inte peka ut de skyldiga. För det verkar inte som om det varit någon utredning. Det är nämligen skolinspektionens uppgift att undersöka eventuella missförhållanden i skolor. Och när den finner anledning till kritik sägs det offentligt. (Bl.a. har en kommunal skola i Strängnäs klandrats just för att den utan giltigt skäl separerat pojkar och flickor.) Om det i det här fallet inte har fastställts genom utredning att någon har felat kan man ju inte ange vem det skulle vara.
    Det finns ett mindre antal muslimska skolor och en judisk. Men de allra flesta konfessionella skolorna är kristna. Det är inte någon av dem som har felat. Regeringen vill alltså motarbeta vad somliga muslimer sägs göra genom att stänga den judiska skolan och dessutom alla de kristna skolorna.
    Somliga som stöder regeringens förslag tycks inse att det här argumentet är för svagt. Så de bättrar på med att beskriva de kristna som olämpliga att bedriva undervisning. Det gör inte regeringen eftersom skolinspektionen inte har funnit något skäl att komma med kritik mot de kristna friskolorna.
    Från Kristdemokraternas sida har bl.a. Stefan Attefall gått i svaromål i vår tidning Poletik.
    Visst kan man tycka att förslaget bygger på mycket bristfälliga kunskaper och att det därför är konstigt att det presenteras av en skolminister. Men Attefall pekar på något allvarligare. Alla skall enligt ministern straffas för att några få gjort fel. Detta strider mot en viktig rättsprincip nämligen att var och en skall dömas enbart för sina egna handlingar. Dessutom skall ingen dömas ohörd.
    Regeringen sätter alltså rättstaten ur funktion för en ”god” saks skull. Om regeringen har så litet känsla för rättsprinciperna kan någon annan drabbas på samma sätt.
    Det är väl känt att det inte finns något surrogat för kunskap. Men det finns inte heller något surrogat för rättstaten.


    Sommaren har kommit också till Ydre.

    Bengt Malm, ordf.
    22 juli 2016