-
2016-07-28 Räcker vattnet?
Himlen mörknar och det kommer en regndroppe. Det kommer en till och så öppnas molnens alla slussar. Men plötsligt slutar skyfallet och solen lyser.
Så har vädret varit i våra trakter när det inte varit torka helt och hållet. Länge har vi haft dåligt med både regn och snö.
Nog finns det vatten på jorden. Men det allra mesta är salt.Den lilla återstoden är framför allt is i Antarktis och på Grönland. Av det flytande sötvattnet finns en femtedel i en enda sjö i Sibirien. Resten är ojämnt fördelad över hela jorden.
Det mesta av jordens vatten är salt (Marstrandsfjorden i Bohuslän).I Ydre ser det ut som om vi har gott om vatten. Men när det inte kommer mer nederbörd minskar grundvattnet även om vi inte tar av det. Tar vi av grundvattnet sjunker nivån ännu mer. Vi har cirka tio vattenverk i Ydre men kommunen ber oss vara försiktiga med användningen av det kommunala vattnet.
Det är en klen tröst att det är värre på andra håll och i andra länder. Att försörja bostadsområden med vatten är en stor utmaning för alla samhällsbyggare (även i Ydre). Men man kan undra om det är klokt att bygga stora städer det där är ont om vatten.
Vatten finns ibland på ”fel” plats (Gullfoss på Island)..Just nu upplever världen både översvämningar och torka i stor omfattning. Översvämningar är dramatiska. Folk flyr för livet. Torka verkar långsamt men skapar också flyktingar. Vart skall de människor ta vägen som inte kan leva längre i de uttorkade områdena? Och vad skall industriländerna göra med sina vattenkrävande och vattenfattiga distrikt och storstäder?
Hos oss verkar torkan vara lokal. På en del andra håll i Sverige har det kommit mycket regn. Så vi kan hoppas på mer normalt väder igen. Men vi måste vara medvetna om samhällets sårbarhet.
Torka i Österbymo.Bengt Malm, ordf.
28 juli 2016