• 2016-08-03 Vad skall vi ha myndigheter till?

    För en tid sedan vädjade en ydrebo till mig att jag skulle försöka förhindra att kommunen anställer en ny ”myndighetschef”. Det handlar egentligen om att vi annonserat efter någon som kan vara socialsekreterare med stort ansvar.
    I kommunerna finns personer som har till uppgift att utöva myndighet mot enskilda personer och företag. Det gäller inte bara i sociala frågor utan också i åtskilliga andra. Det finns hälsovårdsinspektörer, byggnadsnämnder osv. Men behövs verkligen dessa personer och nämnder som inskränker medborgarnas frihet?
    Det har just kommit en alldeles färsk rapport om behovet av kontroll. I går avled en person i en lägenhetsbrand i en annan del av Sverige. Dessutom totalförstördes alla andra lägenheter i samma radhuslänga.


    Behövs det myndigheter här?

    Enligt en bild som publicerats verkar det som om det inte fanns bra väggar mellan lägenheterna. Om det skulle stämma är det ännu ett av många exempel på hur eld kan sprida sig i en byggnad utan ordentliga brandväggar.
    Man kan nog tycka att landets byggnadsnämnder borde förhindra sådana fuskbyggen. Visst är det en inskränkning i människornas frihet om de inte får bygga precis som de vill. Men hur ett hus är byggt angår inte bara beställaren. Det angår alla som någon gång bor eller arbetar där. En viktig uppgift för myndigheter är att se till att människor (och egendom) inte kommer till skada.
    När det gäller socialtjänsten så har antalet ärenden som behöver utredas ökat kraftigt i Ydre. Så vi behöver verkligen den där ”myndighetschefen”.


    Människor och egendom skall inte komma till skada (foto: Barbro Malm).

    Bengt Malm, ordf.
    3 augusti 2016