• 2016-08-19 Kan det gå för bra i Ydre?

    Förra året tog Tyskland emot många flyktingar. Det gick förvånansvärt bra därför att många frivilliga ställde upp och hjälpte till.


    Djupt inne i Ydres skogar ligger Lövåsa (bilden tagen när det var öppen trädgård).

    Det är alltså viktigt med människor, vuxna ansvarstagande människor. Det gäller också i Ydre där den här sommaren har varit mycket bra för de ensamkommande flyktingbarnen. De har haft sommararbete (ordnat av kommunen) och sommarskola. Men framför allt har det funits vuxna som arbetat hårt under lång tid för deras skull.
    Nu vill staten spara på barnen. En fråga är om det går enligt socialtjänstlagen. Fast enligt den ansvariga ministern behöver inte ungdomarna sådan hjälp som Ydre och många andra kommuner gett. Det är som om det skulle gått för bra för barnen. De skulle nog klarat sig ändå…
    Men de svenskfödda som skickar i väg sina tonåringar till skolgång på annan ort brukar vilja att deras ungdomar bor med kunniga och omtänksamma vuxna. Då anses de vuxna vara absolut nödvändiga.


    Ett annat sommarminne: Danska flottans musikkår spelade i Österbymo i samband med Eksjö Tattoo.

    En annan fråga är om det går att träffa avtal med staten när den är så oförutsägbar. Sveriges Kommuner och Landsting protesterar särskilt mot att de nya reglerna skall börja gälla från nyår. Vi i Ydre har naturligtvis redan bestämt kommunens budget för nästa år! Hur skall man kunna föra kommunpolitik under de nya förutsättningarna?

    Bengt Malm, ordf.
    19 augusti 2016