-
2016-09-11 Myten om de ”obildbara” glesbygdsborna
Det talas just nu mycket om skolorna. Hur skall de bli bättre? Och vad är det som får vissa elever att lyckas?
Skolornas organisation är naturligtvis viktig, lärarnas skicklighet likaså. Men man tror sig veta att det finns fler omständigheter som är viktiga för att det skall bli bra resultat.
Det sägs då och då att hemmets ”studietradition” är avgörande. Med det menar man att områden där många föräldrar har hög utbildning är de som har bra skolor. Det är vissa storstadområden som är ”bra”.
Går det att studera i en bygd där centralorten ser ut så här?
(Utsikt över Österbymo från Ukreda.)Motsatsen till universitetsstäderna är enligt detta synsätt den verkliga glesbygden. Det måste vara tragiskt att växa upp där många lever av vad marken kan ge. Det är ju precis som på stenåldern. Stackars barn som skall gå i skola där!
Somliga menar att detta är en myt. De pekar på att den som lever så nära naturen behöver kunskap, mycken kunskap. I en sådan bygd behöver alla studera och tycka om att studera. Så även om det är få som har en hög examen lever barnen i en atmosfär där kunskap och studier bokstavligen är livsviktiga.
Kan det finnas kunskapsintresse i den här miljön? (Sunds kyrkby.)Vilken åsikt om glesbygden är riktig? Det har just kommit statistik. Låt oss i den leta rätt på den renaste glesbygden, den där det inte finns någon central tätort värd namnet? Den kommun som med bred marginal vinner tävlingen om att vara minst lik våra lärdomscentra är Ydre.
Hur stor andel av ortens undgdomar börjar på högre studier inom fem år efter studenten? I Östergötland är universitetsstaden Linköping bäst med Ydre tätt efter. Och när det gäller att gå direkt till de högre studierna efter gymansiet är Ydres ungdomar bäst i regionen. Till detta bör man lägga att det är anmärkningsvärt få ydreungdomar som blir utslagna i grundskolan och ännu färre som misslyckas på gymnasiet.
Här i Ydre är studielusten nästan lika hög som i universitetsstaden Linköping.
(Norra Vi kyrkby.)Det går bra för Ydres ungdomar inte trots att de bor i en glesbygd utan just för att de gör det. Detta innebär en utmaning för politikerna. Hur skall vi kunna bevara denna aspekt av Ydres kultur?
Bengt Malm, ordf.
11 september 2016