• 2016-09-18 Rätten till utbildning

    Det har nyligen i pressen berättats om en pojke i Nässjö kommun som inte får gå i skolan. Hans familj har i somras flyttat hit från ett annat EU-land men ännu inte fått svenska personnummer. Det tar lång tid att få ett sådant nummer och innan dess existerar man inte enligt skolan. Så har i alla fall lagarna tolkats där. Och detta gäller ändå EU-medborgare. Hur det är för andra hör vi också en hel del om.
    Men alla barn har ju rätt till utbildning. Och det skall vara bra skolgång. Ydres skolor är enligt en färsk rapport bäst i Sverige på jämställdhet. Våra lärare måtte vara mycket bra (att deras löner hör till de allra sämsta i landet är däremot inte alls bra).


    Sveriges mest jämställda skola.

    Frågan om vad som är en bra skolgång har utlöst en svår kris inom Liberalerna. Det började med en liten tidningsnotis om att det finns en muslimsk skola där pojkar och flickor har gymnastik var för sig. Men detta uppmärksammades av flera observatörer och man började ifrågasätta föräldrars rätt att välja skola åt sina barn. Liberalerna vill behålla deras rätt bara de inte väljer ”religiösa” skolor.
    Att Liberalerna inte bara angrep en viss muslimsk skola utan alla religiösa skolor oroade naturligtvis Kristna Friskolerådet. Liberalerna har nu svarat att föräldrar visst får välja skola enligt sin övertygelse. Det är bara det att vissa skolor inte får finnas eftersom barnen måste få objektiv undervisning. Dvs några religiösa skolor får finnas kvar eftersom de redan är godkända. De får alltså fortsätta med sin icke objektiva undervisning. Men de får inte bli större.
    Tidigare påstods det att barn i religiösa skolor blir för isolerade från andra barn. Nu är det plötsligt lärarna som ifrågasätts. Det betraktas tydligen som en självklarhet att de inte kan vara objektiva. Eftersom Liberalernas slutreplik är riktad mot Kristna Friskolerådet är det tydligt att man inte litar på kristna lärare (och naturligtvis inte på judiska och muslimska lärare heller).


    Utanför Ydreskolan.

    Liberalerna vill att barn inte skall hamna i utanförskap. Det är som om kristna, judiska och muslimska föräldrar automatiskt skall anses stå ”utanför”. Och skulle deras barn anse sig själva för kristna, judar eller muslimer är de också definitionsmässigt utanför. Liberalerna värnar om religionsfriheten. Man betonar att ingen skall förföljas för sin religion. Det skall alltså vara tillåtet att stå ”utanför”…
    Det är inte underligt att åtskiliga liberaler reagerar mot denna nya partilinje. Det inbördeskrig som just nu pågår i deras parti angår också de andra partierna i Alliansen och därmed hela den svenska politiken. Det ser ut att bli spännande framöver.

    Bengt Malm, ordf.
    18 september 2016