• 2017-04-15 Kyliga vindar

    Inget politiskt töväder.

    I skuggan av terrorattentatet hade Socialdemokraterna sin partikongress förra helgen. Det var givetvis tänkt som en uppladdning inför valet nästa höst.
    En del av det som bestämdes var lätt att förutse, t.ex. att det skulle bli ett skarpt uttalande om ”vinster i välfärden”. Däremot kom det som en överraskning hur kongressen ställde sig till ”religiösa inslag” i skolor.
    Kort tid före kongressen uppdagades det att en viss muslimsk förskola lät flickor och pojkar sitta i var sin del av skobussen. Statsministern gick strax ut och fördömde förfarandet med mycket skarpa ord. Sedan gick utvecklingen inte att hejda. Åtskilliga debattörer önskade ett totalförbud för konfessionella skolor. Så långt gick inte kongressen men mot regeringens önskan beslöts att man vill ha ett förbud mot alla ”religiösa inslag” i alla skolor (alltså under hela den tid barn vistas i skolan, inte bara på lektionerna).
    Men vad var det man beslutade? Vad är ”religiösa inslag”? Det är t.ex. svårt att beteckna placering i skolbussen som ett sådant. Och vem avgör vad som är otillåtet (somliga menar att Skolverket får avgöra).
    Somliga tror att yoga blir tillåtet i skolan. Alla menar att den judiska skolan inte skall drabbas. Andra åter hävdar att skolavslutning i kyrkan får förekomma och att kristna elevgrupper skall få finnas och få träffas i skolornas lokaler.
    Mycket är alltså oklart. Sverige har ju förbundit sig att respektera föräldrarnas rätt att välja utbildning och uppfostran för barnen. Hur går det ihop med kongressbeslutet? Det vet man inte heller.
    En sak är säker. Man har övergett en av rättssamhällets principer, nämligen den att var och en skall bedömas efter sina egna handlingar och inte efter någon annans. Fast somliga talare på kongressen tycks ha menat att alla ”religiösa” är precis lika dåliga. Det gäller att skydda barnen från det förskräckliga som deras föräldrar utsätter dem för.
    En talare vid kongessen sägs ha önskat att skolbarnen inte skall drabbas av det som hände honom. Han berättade att en gång kom en representant för en frikyrka och hotade honom med skärselden.
    Det är någor konstigt med den historien. Frikyrkorna tror nämligen inte på skärselden. Protestanterna har inte trott på skärselden under de senate 500 åren, dvs så länge de funnits. Det hör till allmänbildningen att veta det. Det hör till allmänbildningen att veta hur reformationen började 1517 för just 500 år sedan.
    Vilka fler felaktigheter vill man att skolan skall lära ut? Bör inte föräldrar få välja en skola där deras barn får korrekt information? Det är tveksamt om partikongressen ville det. I så fall är det ett utmärkt argument för att det måste finnas alternativ till partikongressens skola. Det är längesedan jag såg ett så bra argument för friskolor av alla de slag.

    Bengt Malm, ordf.
    15 april