• 2017-04-20 De lyckligt lottade

    Vinstlott?

    De bra skolorna räcker inte till alla. Det har skolkommissionen kommit fram till i dag. De räcker inte ens till dem som vill gå där (dvs till dem vilkas föräldrar vill ha dem där).
    Det förelås att alla föräldrar måste välja skola åt sina barn. Därför skall de få saklig information om de tillgängliga skolorna.
    Men vem skall ge denna information? Det finns något som alla skolbarn vet men som ingen skolstyrelse känner till. Det är vilka lärare som är bra och vilka som inte är det.
    Men om nu en viss skola blir allt för populär (dvs bra)? Hittills har man haft kösystem. Det missgynnar naturligtvis nyinflyttade barn för de kommer ju sist i kön. Den lösning som föreslås är lottning.
    Lottning leder till att ovissheten blir ännu större. Skolan blir oförutsägbar. Idén har mycket riktigt redan fått kritik.
    Mer pengar från staten föreslås också. Och visst behövs det. Men det är inte bara brist på resurser bakom skolkrisen. Man insåg det i skolkommissionen och förelår ännu mer utbildning av lärarna. Man erkänner alltså att lärarutbildningen inte har varit tillräckligt god.
    Läroplanerna föreslås bli mer detaljerade. Dvs lärarna vet i dag inte tillräckligt väl vad de skall göra och hur de skall göra det.
    Till slut handlar det i alla fall (vad skolkommissionen än säger) om hurdan läraren är. Så hur får vi de lämpligaste personerna att bli lärare?
    Det är tydligt att vi i Ydre måste vara rädda om våra skolor. De barn som går där måste fortsätta att vara bland de mest lyckligt lottade i Sverige.

    Bengt Malm, ordf.
    20 april