• 2017-05-31 Rörelse med handikapp

    Regeringen kan inte förneka det längre. Allt fler funktionshindrade personer får inte den hjälp de egentligen borde få.
    Det började med att kostnaden för personlig assistans till de funktionshindrade blev allt större. Det verkade som om Försäkringskassan fick räkningar som var ordentligt saltade. Finansministern slog larm.
    Det enklaste sättet att få ned kostnaderna för hjälpen var att helt enkelt inte bevilja den. Snart började det komma upprörande skildringar av fall där behövande personer nekades assistans. Regeringen hävdade i det längsta att Försäkringskassan var pålitlig och följde reglerna. Försäkringskassan hävdade å sin sida att man rättade sig efter Högsta Förvaltningsdomstolen.
    Så inträffade ett fall som inte gick att tysta ner. På en kongress för ett handikappförbund omkom en av deltagarna när hon besökte toaletten. Försäkringskassan tvingades medge att man borde beviljat den drabbade assistans men skyllde på ett misstag av handläggaren.
    Men nu visar det sig att det inte är enstaka fel av en och annan tjänsteman. Försämringen för de funktionshindrade har skett systematiskt enligt den statistik som kommit fram. Kristdemokraterna hör till dem som krävt att Försäkringskassans praxis ändras. Det går regeringen inte med på. Kanske, ja kanske, kan en lagändring komma någon gång säger den ansvariga ministern.


    Vem hjälper mig upp på det spännande berget på skolgården om jag är funktionshindrad?
    (Fast av säkerhetsskäl är det förbjudet område också för dem som kan klättra.)

    Vad kan man göra under tiden? Ministern närmast beordrar kommunernas socialtjänster att rycka in i stället för Försäkringskassan. Sveriges Kommuner och Landsting protesterar. Fast i Ydre har vi redan insett att det är enda möjligheten och räknar med det i vår planering (i vissa fall skall funktionshindrade ändå gå direkt till kommunen för att få hjälp).
    Men det är ingen bra ordning att kommunerna får ta över. Det tar nämligen tid eftersom den som behöver mycken hjälp först måste försöka med Försäkringskassan. Nog behövs det en ändring av reglerna!

    Bengt Malm, ordf.
    31 maj

    P.S. Ortspressen lovar att bevaka Ydre bättre. Aktuella nyheter kan man se på smt.se/ydre.