• 2017-06-11 Historiens skräphög

    Samma dag som det brittiska valet ägde rum berättade Sveriges Radio att vårt lands två främsta jurister var mycket bekymrade. Hur skall rättssamhället kunna bevaras? Just nu råder det stor enighet om dess värde. Men tänk om det kommer en regering som vill bestämma över domstolarna!
    Det var ordföranden för Högsta Domstolen och ordföranden för Högsta Förvaltningsdomstolen som var oroliga. I Sverige är nämligen inte domstolarna självständiga gentemot den som har den politiska makten. För Domstolsverket lyder under regeringen. De höga juristerna nämnde Polen och Ungern som avskräckande exempel på hur regeringar kan påverka och skada rättssamhället.
    De båda justitieråden menade att vi inte skall anse oss immuna mot auktoritära tendenser. Vi skall inte säga att det som händer i andra länder inte kan hända här.
    Visst händer det märkliga ting på andra håll i Västeuropa. Precis före valet föreslog Storbritanniens premiärminister nya åtgärder mot terrorbrott. Man skall kunna inskrida mot personer på blotta misstanken om onda avsikter. Det skall inte behövas bevis som håller inför en domstol. Om lagarna om mänskliga rättigheter hindrar sådana åtgärder måste lagarna ändras. Regeringschefen i detta stora land föreslog alltså att rättssäkerheten skall sättas ur spel genom lagändring.
    Ja, men det var ju i Storbritannien och dessutom förlorade hon valet. Men två dagar senare berättade Sveriges Radio om vad som händer här hos oss. Det kom en utredning om förändring av presstödet. Utredningen föreslår att bäde papperstidningar och nättidningar skall kunna få stöd. Men (hette det) då skall publikationerna företräda lämpliga åsikter. Vilka åsikter som skall godtas skall avgöras av en statlig myndighet.
    Det låter så vackert att vårt samhällsliv skall skyddas. Det finns så farliga fiender. Då kan vi inte (säger man) behålla demokratin, friheterna och rättssäkerheten, inte alla samtidigt och på samma sätt som i dag. Den här gången säger regeringen nej till sådana tankar. Men de kommer säkert tillbaka.
    Frågan kommer då att bli vilken av de tre (demokratin, friheterna och rättssäkerheten) som skall läggas på historiens skräphög. Fast egentligen är det ändå inte det som är frågan. Erfarenheten säger nämligen att ingen av de tre kan bevaras utan de andra två.


    Skall t.ex. rättssäkerheten hamna på skräphögen?

    Bengt Malm, ordf.
    11 juni