• 2017-06-16 Det farliga sommarlovet

    Sommarlovet har börjat. Kanske de flesta av oss sett det långa lovet som något underbart. Tyvärr finns det barn som inte ser fram mot denna tid.
    En kategori barn som socialtjänsterna kommer i kontakt med under somrarna är unga flickor från andra kulturer och som är mycket oroliga. Tänker släkten gifta bort dem? Kanske blir det med män de aldrig träffat. De är i händerna på familjemedlemmar med makt.
    Redan för 3000 år sedan skrev den vise Salomo om ”en tid då människa har makt över människa, till hennes olycka”. För de här flickorna riskerar det verkligen att bli till olycka.


    Midsommartid – bröllopstid (Norra Vi).

    De flesta av oss har säkert varit med om ett kyrkbröllop i gammal stil. Stående i vördnad ser bröllopsgästerna hur brudparet hand i hand går fram mot altaret under triumfatorisk orgelmusik. Iklädd den stiligaste ämbetsskrud ger samhällets ombud alla civiliserade staters diplomatiska erkännande av brudens och brudgummens nya förbund. Hädanefter får alla lov att räkna med dem tillsammans. De står tillsammans mot hela världen (inräknat föräldrar, släktingar och vänner).
    Samhällets ombud har ju just läst upp: Redan i begynnelsen gjorde Skaparen människorna till man och kvinna och sade: ”Fördenskull skall en man övergiva sin fader och sin moder och hålla sig till sin hustru, och de tu skola varda ett.”


    Midsommartid – bröllopstid (Torpa kyrka).

    I alla tider har ungdomar brutit upp, revolterat eller åtminstone önskat att de kunde göra det. Det är bland det djupast mänskliga. Världens vackraste kärleksdikt Sångernas sång skriven för 3000 år sedan skildrar en ung man och en ung kvinna av folket. Självkänslan och självmedvetandet är starka genom hela dikten. Den unge mannen anser sig vara förmer än själve Salomo för han har ju Henne. Flickans självkänsla är faktiskt ännu större.
    Sådana tendenser till självständighet har alltid fyllt makthungriga personer med förfäran. Ett sätt att kuva ungdomarna är att gifta bort dem medan de ännu är omyndiga. Bröllopet blir då en bekräftelse på att det unga paret är släktens eller klanens egendom om de så reser till världens ände (dvs till Sverige).
    Det kan för oss vara svårt att förstå hur en far (för det är oftast fäder det är fråga om) på här sättet kan bestämma vem en flicka får eller inte får gifta sig med. Men problemet finns och vi får inte blunda för det.
    Samtidigt finns det även i vårt land de som vill vara förmyndare för familjerna. Kristdemokraterna har påtalat att samhället självt lägger sig i alltför mycket.
    Omvänt finns det politiker som vill tona ner betydelsen av äktenskapet eller helt enkelt avskaffa det. Ett sådant försök till försvagning har just gjorts av RFSU som vid sin kongress beslöt att ”skrota begreppet sex och samlevnad”. Man kallar det en relik från det förflutna.
    Man kan förvånas över ordvalet. Reliker är ju föremål som anses ha ett oskattbart och bestående värde. Man den fräna tonen från den enda svenska organisation som är officiell samarbetspartner med UNESCO tyder på en minst sagt låg uppskattning av samlevnad och av dem som faktiskt ägnar sig åt sådant.
    Naturligtvis är sådana uttalanden inte till någon som helst hjälp för de utsatta flickorna från andra kulturer och inte till någon hjälp för andra ungdomar heller. Det är sorgligt för RFSU räknas nästan som en myndighet. Regeringen har nämligen beordrat Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällsfrågor att samråda med bl.a. RFSU.

    Bengt Malm, ordf.
    16 juni

    P.S. Kanske är det ett skrivfel i RFSU:s beslut. Kanske menar man att sex och samlevnad är en relikt från flydda tider. Men det låter inte bra heller. För relikter är växter eller djur som finns kvar i ett visst område när de dött ut på andra håll. Men nu är det så att relikter anses vara mycket värdefulla och skyddsvärda. Och dessutom har samlevnad inte dött ut i Sveriges omgivningar. Det är nog bara svårt att veta vad RFSU egentligen tänkte på. För om man är stolt över samarbetet med UNESCO tänker man väl?