• 2017-06-27 När larmet går

    Det finns åtskilliga ideella hjälporganisationer som helt finansieras med donationer och gåvor. En av dem är Svenska Sällskapet för Räddning af Skeppsbrutne, oftast kallad Sjöräddningssällskapet.
    Hur fungerar verksamheten? Ta t.ex. Vinön långt ut i Hjälmaren. Där bor ett hundratal personer permanent. Om det kommer ett larm om fara på sjön rusar några av öborna ner till den ständigt startberedda räddningskryssaren i hamnen. De har en kvart på sig att komma i väg.


    Sjöräddningssällskapets räddningskryssare vid Vinön i Hjälmaren.

    På samma sätt är det vid kusten och en del andra sjöar. Av sällskapets 2100 sjöräddare är ständigt 300 beredda att rycka ut. Allas insatser är frivilliga och ideella. Organisationen får inget bidrag från staten för att den deltar i cirka 70% av alla sjöräddningsoperationer i Sverige. Gratis!


    Sjöräddningssällskapets hälsning till alla på sjön.

    Men det finns ett bidrag sjöräddarna absolut behöver. De måste få larmen. De har hittills kommit genom SOS Alarm. Detta företag bekräftar nu (per telefon) vad som sagts i pressen och i radio, nämligen att man vill att sjöräddarna skall betala för att få larmen dvs för förmånen att rycka ut och rädda liv.
    Regeringen har sagt att den inte lägger sig i konflikten om avgiften utan hänvisar till en kommande utredning om larmtjänsterna. Det var nog i själva verket en vink till SOS Alarm att lugna sig (staten äger halva SOS Alarm).
    Ydre är inblandat för som SOS Alarm påpekar äger alla landets kommuner och landsting tillsammans den andra halvan av företaget (”ni äger hälften av oss”).
    Visst säger man på SOS Alarm att Sjöräddningssällskapet ”gör en fantastisk insats”. Man vill nog förta intrycket av ett uttalande som gjordes i radio. En företrädare för SOS Alarm påstod att man inte hade ”något uppdrag av staten att hantera frivillga organisationers behov”. Den stötande formuleringen visar att det inte är så enkelt att samordna statliga och ideella organisationers insatser.
    Det är ingen hemlighet att det finns politiska skiljelinjer om ideella organisationers möjligheter att göra allmännyttiga insatser. Kristdemokraternas inställning är klar. Samhället måste acceptera det dessa organistioner kan bidra med.

    Bengt Malm, ordf.
    27 juni