• 2017-07-18 Var skall de äldre bo?

    I de industrialiserade länderna är de yngre generationerna mindre än de äldre. Det är så i hela Sverige och även i Ydre.
    År 2021 beräknas Pajala ha den ”sämsta” åldersfördelningen av alla kommuner i Sverige. Ydre kommer att ligga på fjärde sämsta plats.
    Det är alltså särskilt i glesbygden som det kan bli problem. För vem skall ta hand om dem som behöver stora insatser när så många i de arbetsföra åldrarna försvinner till de större orterna? Man kan inte säga att de äldre skall flytta efter, för det är ju redan överfullt i städerna.
    Ja, vems är ansvaret för de mest behövande om de yngre flyttar och de äldre bor kvar? Den stora folkomflyttningen gör att det måste ses som en nationell uppgift att göra det bra för de äldre. De flesta av dem vill nog bo kvar i hembygden, och det har de rätt att göra.
    Naturligtvis har Ydres kommunstyrelse länge vetat om att det kan bli svårigheter framöver. Det måste alltså bli fler platser på Solängen.


    Var kommer det att finnas plats för de äldre?

    Nationellt har Kristdemokraterna uppmärksammat det växande behovet för de äldre och föreslår ökat boendestöd. Men dessutom vill Kristdemokraterna stimulera till ökat byggande av äldreboenden. Det är hög tid att något sker.

    Bengt Malm, ordf.
    18 juli