• 2017-07-22 Vem kan bli ydrebo?

    Hittills har svaret varit enkelt. Vem som än flyttar till Ydre blir ydrebo. Det spelar ingen roll om man kommer från Kinda eller från Kina. Här finns bara ett slags människor nämligen ydrebor.
    Men nu har Moderaterna i Ydre föreslagit en ändring. ”Integrationsplikt behövs i Ydre”, skriver man i ortstidningen. Officiellt är målet att ”jobbklyftan mellan inrikes och utrikesfödda ska bort.”

    Kan man bli ydrebo om man kommer härifrån? (Gula floden i författarens hemtrakt.)

    Men tonen i insändaren är anmärkningsvärt hård. Och inte förklarar Moderaterna särskilt väl vad de menar med integration.
    Vad menas t.ex. med att vi utrikesfödda måste få ”förståelse för de värderingar som gäller här”? Inte ett ord sägs om en av de viktigaste värderingar som särskilt tydligt skiljer Ydre från de krigshärjade diktaturstater som många av oss varit i.
    Tänk på hur nationalsången börjar: ”Du gamla, du fria”. Sverige är gammalt men också fritt. Med det menar vi inte bara att Sverige är en självständig nation utan framför allt att den är befolkad av fria människor.


    Hur välkomnande skall Ydre vara enligt Moderaterna? (Torget i Österbymo.)

    Att tankefriheten är omistlig är kanske den viktigaste värderingen vi har. Men många av oss har levt i kulturer där tankefriheten saknar värde. Många integrationsproblem har sitt ursprung i just detta.
    Hur skall man få de mest kuvade av invandrarna att tänka fritt? Och hur får man alla att respektera andras tankefrihet? Moderaternas läroplansförslag handlar mer om att vi skall tänka rätt. Jag är inte säker på att jag själv skulle bli godkänd på deras kurs i svenskhet.

    Bengt Malm, ordf.
    22 juli