• 2017-08-08 Drönarburna pizzor i Ydre?

    I storstäderna (var annars?) har man kommit på en lösning på glesbygdens transportproblem. Idén är egentligen inte ny men den har blivit aktuell igen. Transportstyrelsen (denna underbara inrättning!) har nämligen just gjort det lättare att använda drönare.
    De miniatyrhelikoptrar som kallas drönare finns det numera oerhört många av. Somliga tänker sig att de kan användas för transporter. I tätorterna går det inte så bra. Men på landet är det en helt annan sak. Hjärtstartare och mediciner skulle i brådskande fall kunna sändas i väg med drönare. Och så skulle man kunna använda dem för vardagliga frakter också. Landsbygdsborna skulle t.ex. kunna beställa pizzor och få hem dem på det viset.


    Vi kanske skall transportera förnödenheter genom luften i stället för till sjöss eller till lands. (Norra Vi hamn.)

    Skall man ta detta på allvar? Det är väl snarare skämtsagt sagt. Men skämtet bygger på att glesbygdens vägar och kommunikationer faktiskt är riktigt dåliga. Må ingen tänka illa om pizzor och drönare. Men det glesbygden behöver är en verklig upprustning av möjligheterna till resor och till leveranser av förnödenheter.
    Här i Ydre väntar vi fortfarande på en bätte väg till Tranås. Vi måste fortsätta att arbeta för bättre villkor för dem som bor på landet.


    Vilka transportmöjligheter och kommunikationer behöver vi i det fagra Ydre?

    Bengt Malm, ordf.
    8 augusti