• 2017-08-16 Fred med förhinder?

    Hotellpersonalen var mycket vänlig och tillmötesgående. Det skulle snart bli flyglarm fick vi veta. Men vi behövde inte oroa oss. Det var bara civilförsvarets månatliga övning. Och den såg vi inte mycket av.
    Det har gått med än trettio år sedan den där dagen i Seoul som i dag är en av världens absolut största städer. Är man orolig där nu? Beskeden är litet motsägande. I Sydkorea är man nu rätt van vid att Nordkorea då och då hotar att förgöra Sydkorea, Japan och USA.
    Den 15 augusti var det årsdagen av Koreas befrielse från Japan år 1945. Sydkoreas president höll ett lugnande tal till nationen. Men samtidigt tillkännagav Nordkorea att man där är färdig med förberedelserna för ett skenanfall mot den amerikanska ön Guam. Fyra robotar skall avfyras för att landa några mil från ön. Åtskilliga ledare runt om i världen har försökt dämpa spänningen.


    Mörknar det i världen? (Österbymo.)

    Det var alltså den 15 augusti 1945 som andra världskriget slutade med Japans kapitulation. Några månader tidigare hade Hitlertyskland krossats. Det är märkligt att se dess flagga framföras offentligt till på köpet i en demonstration i USA. Det höjdes protester utmed rasisternas demonstrationsväg. En bil kördes avsiktligt in i motdemonstrationen. En person omkom och flera skadades. USA:s president har fått mycket kritik för att han sagt att båda sidor var skyldiga till det som hände. Det var alltså fel av mördaren att köra på offret. Men det var också fel av offret att befinna sig där…
    Angår allt detta oss i Ydre? Jo, Ydre ligger i alla fall i världen.


    Centralparken i Österbymo där barn gärna leker. Låt oss underlätta det!

    Bengt Malm, ordf.
    16 augusti