• 2017-09-29 Eld och vatten

    Det brinner! Hela klassen störtade ut genom dörren. I bara strumplästen rusade barnen förbi kommunens skolgrupp (som var på besök) till skolgården där lärarna samlade ihop dem. Alla såg lyckliga och glada ut. För det var bara en övning och därför var det spännande.
    Även om Ydre lär vara den brandsäkraste kommunen i Sverige måste skolan ha beredskap för eldsvådor liksom för andra oönskade små och stora incidenter. Också hela kommunen måste ha sådan beredskap.
    Hur har vi det t.ex. med vattnet? Det används ju inte bara till eldsläckning. Tillgången på rent vatten är livsviktig för oss. EU kräver att verksamhet som berör vatten skall vara noga kontrollerad.
    Hur skall vi alltså försäkra oss om att vattnet är bra? Det berättade Lantbrukarnas Riksförbund för oss vid en träff för några dagar sedan. Det verkar som om regeringen helst vill ompröva vartenda tillstånd för verksamheter som har med vatten att göra. Det är naturligtvis omöjligt att göra allt på en gång. Därför föreslås det att om en förändring skall göras i en anläggning skall hela tillståndet för verksamheten dras in och man skall från första början pröva om inrättningen bör få finnas.


    Ydre har gott om rent vatten (Brantefall).

    Eftersom det redan finns stränga regler och kontinuerlig granskning av vattenverksamhet är en sådan total omprövning i de allra flesta fall onödig. Men framför allt är en sådan process både dyr och långvarig. Följden blir nog att önskvärda förbättringar skjuts på framtiden eller att en del väl fungerande inrättningar läggs ner (t.ex. små vattenkraftverk).
    Ydre kommun berörs direkt eftersom vi har ett tiotal vattenreningsverk och lika många avloppsanläggningar. Men regringen har inte skickat förslaget till oss utan bara till ett tiotal kommuner i hela landet. Till saken hör att förslaget lades precis före semestrarna och synpunkter skall vara inlämnade den 2 oktober…
    Vill regeringen inte veta vad de berörda tycker? Hur styrs egentligen vårt land?

    Bengt Malm, ordf.
    29 september