-
2017-10-25 Skyddsnät
Vid ett besök på Höglandet såg jag en räv som gick in i en villaträdgård. Lyckligtvis såg den inte hönsen som gick fritt på andra sidan huset. De fick vara i fred den gången. Men en annan gång försvann tuppen.
De flesta som har höns har nog ett nät runt dem. Det är t.ex. absolut nödvändigt på Lindåsen djupt inne i Ydres skogar (se bilden).
Här behövs skyddsnät (Lindåsen).Också när det gäller människor talar man om skyddsnät. Vi är ganska stolta i Sverige över våra sociala skyddsnät.
Staketet vid Ydreskolan skiljer eleverna från biltrafiken.Men det finns många hål i skyddsnäten. Ett som blivit aktuellt just nu skapar problem för ensamkommande barn. Rimligtvis borde de få bo kvar där de hamnat tills deras asylansökan behandlats färdigt. Men hittills har det gällt att de skall flytta till Migrationsverkets anläggningar för vuxna när de fyller 18 år.
Det finns ett medborgarförslag att Ydre skall behålla dessa ungdomar tills deras ärende avslutats. Kristdemokraterna har begärt att kommmunen skall ompröva sitt beslut att skicka bort dem.
En del ungdomar bor hos privatpersoner. Det går för sig men då mister man en del skydd och förmåner som Migrationsverket ger.
För att öka förvirringen kommer staten troligen att ge pengar till kommunerna för att de skall behålla ungdomarna det gäller. Kommunerna kan inte avstå pengarna och de skall användas just för dessa personer. Men summorna som betalas ut blir alldeles för små. Somliga kommuner (bland dem Tranås) har ändå hittat en lösning.Vi måste hitta en i Ydre också.Bengt Malm, ordf.
25 oktober