• 2017-11-16 O, gamla klang- och jubeltid!

    ”Ditt minne skall förbliva” heter det. Men hur förblivande är minnen? Nyligen (den 7 november) inträffade hundraårsdagen av Oktoberrevolutionen i Ryssland (enligt den ryska kalendern var det fortfarande oktober).
    Förr i tiden firades årsdagen av händelsen med stora parader på Röda torget i Moskva. (Bilden visar det sista stora firandet. Ett år senare var kommunistpartiet förbjudet i Sovjetunionen som dessutom höll på att falla sönder.)
    Finns det några i dag som tycker att Oktoberrevolutionen är värd att fira. Jo, det gör det. På hundraårsdagen innehöll en av rikstidningarna som ledande kulturartikel en recension av en ny roman. Boken sades skildra revolutionen och dess ledare Lenin på ett sympatiskt sätt. Recesenten hävdade att händelserna inte var en kupp utan ”en allmän folkresning”.


    November i Ydre – utan militärparader…

    Men det var en kupp utförd av soldater. Någon allmän folkresning var det inte. Och inte ville Lenin böja sig för folket. Hans parti förlorade valet några veckor senare. Så han lät soldater upplösa det nyvalda parlamentet. Först efter ett långt och grymt inbördeskrig fick kommunisterna kontroll över landet. Fortsättningen blev värre. Ingen ideologi i historien har krävt så många människoliv som kommunismen.
    Så vad finns det att fira?

    Bengt Malm, ordf.
    16 november