• 2018-02-17 Vi och Europarådet

    Sverige har haft besök av Nils Muižnieks, Europarådets kommissionär för mänskliga rättigheter. Mycket av det han såg vann hans gillande. Men han var också kritisk i flera avseenden.
    Muižnieks ogillar starkt att Sverige försvårar och nästan omöjliggör återföreningen av splittrade familjer från bl.a. Syrien. Inte heller godtar han de medicinska åldersbedömningarna av ensamkommande asylsökande barn.


    Vilka har rätt att röra sig i Ydre?

    I går blev det känt att han också är starkt kritisk till Försäkringskassans nedskärningar av personlig assistans till personer med funktionshinder.
    Svenska statens reaktion kom omgående. Bara några timmar senare publicerades ett uttalande från regeringens utredare av just frågan om beviljande av personlig assistans.
    Den utredning det gäller blir inte klar förrän i höst. Men redan nu hävdar regeringens utredare att Sverige inte beviljar för litet assistans utan för mycket. Barn under 12 år och äldre över 80 år skall inte få någon sådan assistans. Det som skall erbjudas i stället innebär att möjligheten till deltagande i aktiviteter utanför hemmet till stor del försvinner.
    Hittills har det varit meningen att de funktionshindrade skall ha möjlighet att delta så mycket som möjligt i vanligt liv. Den rätten måste vi försvara.

    Bengt Malm, ordf.
    17 februari