• 2018-05-18 Vi har det ju så bra i Ydre!

    Varför skall vi då ta hit folk från andra kulturer? De är ju inte som vi. Hur skall de kunna anpassa sig? De kanske helt enkelt inte vill anpassa sig.
    På sista tiden har ett nytt argument mot flyktingar dykt upp. De där barnen som kommer hit ensamma har kanske varit med om otäcka upplevelser. Vem vet vilka dessa skrämmande minnen är? Det kan ju aldrig gå väl att ha dem i ett boende hos oss. Och vi får helt enkelt inte ta emot fler sådana barn!
    I själva verket har vi i Sverige lång erfarenhet av krigsskadade människor. Många sådana kom hit under och efter andra världskriget för cirka sjuttio år sedan. Det fanns t.o.m. sådana som suttit i koncentrationsläger och som var nästan mer döda än levande när de räddades.
    Åren har gått och vi har kunnat se att dessa flyktingar på det hela taget funnit sig till rätta hos oss och gjort värdefulla insatser. Det är inte alls så att hemska erfarenheter gör flyktingarna farliga för oss!
    Det är sorgligt att detta skall behöva sägas än en gång. Det finns ju faktiskt kunnigt folk att fråga. För övrigt har vi en av staten fastställd skyldighet att ta emot ensamkommande flyktingbarn. Vi tar emot dem för att vi måste men också för att vi vill! För de är ju människor, människor precis som vi. Just precis som vi.


    Vi har det ju så bra i vår skyddade värld!
    (Sommarbild från en park i Österbymo)

    Bengt Malm, ordf.
    18 maj 2015