• Hans-Göran vill gräva igen krondiket i kommunen

    KD i Heby vill stärka landsbygdens position i kommunen, även om Heby redan är en landsbygdskommun. När Hans-Göran Björk, förstanamn i valet till kommunfullmäktige, flyttade till Harbo för nästan exakt åtta år sedan, blev han snart överraskad över hur
    kommunen är uppdelad i ”vi och dem”.

    Hans-Göran Björk var en gång en känd radioröst. 1995 startade han radioprogrammet Efter tolv, som han var programledare för fram till 2001. På 1990-talet blev han den första journalist som intervjuade Lisbeth Palme om Palmemordet.  Numera bor han i Harbo och som den handlingsmänniska han är har han engagerat sig i bygdens väl och ve.

    – Första gången jag på allvar kom till kommunen var när jag skulle tala för hjälporganisationen Hoppets Stjärna i Östervåla. Jag sökte ett hus i länet och visste att det fanns ett till salu strax utanför Harbo. Jag åkte förbi och tittade och hela den dagen hade jag ”gåshud”. Jag upplevde samma wow-känsla som under min uppväxt i Leksand. Här fanns en riktig hembygdskänsla, berättar han.

    En vecka senare flyttade han in och stortrivs här. Han har bott i storstäder som Västerås, Linköping och Stockholm, men trivs bäst på landet.

    – Men den hembygdskänsla jag fick i norra delen av kommunen, fanns inte i södra delen. Jag började fundera på varför.

    Han engagerade sig i Hembygdsföreningen och när kommunen ville lägga ner en badplats utanför Harbo, sökte han kontakt med kyrkoherden i Östervåla-Harbo pastorat och sa: Vi måste göra något. Efter ett par offentliga möten med ortsbor bildades så småningom en ny förening som tog över driften. Idag är badplatsen en av de finaste och mest välutrustade i kommunen.

    Ganska snabbt blev Hans-Göran Björk en känd profil i området och startade en ny gratistidning som delas ut i alla hushåll i kommunen.

    – Jag är uppväxt med ”Leksandsbladet” och när UNT lade ner sin gratistidning i västra Uppland, satte jag ner foten. Jag startar en egen, jag hade ju gjort det en gång tidigare – utanför Linköping.

    Tidningen har gett honom gedigen kunskap om hela kommunen. Varje månad åker han runt till alla tätorter och lägger ut extra tidningar i affärer med mera som komplement till Postnords distribution.

    – Vi är en stor kommun till ytan. Jag tillryggalägger cirka 20 mil när jag åker runt, men konstaterar samtidigt: Vilken fantastisk kommun Heby är! Men slås också av viss förtvivlan: Varför upplever så många att Heby kommun bara är Heby tätort och kommunkontor – inte så mycket mer?

    När han har syskon och andra på besök, tar han med dem på en rundtur och besöker i stort sett alla orter.

    – När de får se Östa, besöka skinnbutiken i Tärnsjö, se vår nationalpark, besöka Aspnäs kyrka med vyer över Tämnaren och mycket mera frågar de: Varför har vi inte vetat om den här fantastiska platsen?

    Svaret för Hans-Göran är ganska enkelt: En kommun där Heby är enbart tätorten Heby och inte så mycket mer. Och en stor del av tjänstemännen bor inte här och känner inte till mycket mer än kommunhuset i Heby.

    – Jag vill gräva igen det gamla ”kända” krondiket mellan södra och norra kommunen som funnits i mer än 50 år. Vi är så mycket mer tillsammans. Och KD:s satsning på landsbygden är som hand i handske för den som vill lägga sin röst på oss i valet oavsett om det handlar om hela riket, regionen eller vår egen kommun.

    Redan som sexåring stötte Hans-Göran på KD. Hans far var frikyrkopastor och folkpartist i Västerås och ersättare i andra kammaren, som Hans-Göran fick besöka redan 1963. Men året efter gick hans pappa över till dåvarande KDS, numera KD.

     – Sedan dess har KD varit ett självklart val. Jag ser det inte som ett ”arvegods” utan som en enorm förmån att representera ett parti med en ideologi med ett starkt socialt patos och en tanke om att beslut ska tas på lägsta möjliga nivå, nära de människor som berörs.