-
Hur arbetar Hofors kommun med barnens psykiska hälsa under pandemin?
Interpellation
till Barn och Utbildningsnämndens ordförande Daniel Johansson
Hur arbetar Hofors kommun med barnens psykiska hälsa under pandemin?
Trots att det är den äldre befolkningen som omfattas av de strängaste restriktionerna under rådande pandemi så pekar flera rapporter på att det är de unga utgör den mest utsatta gruppen när det gäller psykisk ohälsa. Detta kan, enligt forskarna, bero på att ungdomarna befinner sig i starten av vuxenlivet, med drömmar och planer om framtiden, planer och drömmar som satts på paus under pandemin. Media beskriver det ofta om att vi är på väg att ”tappa en hel generation”.
Ungdomsperioden är normalt den period i livet där den unge utforskar sina roller och åtaganden i livet. En krissituation som vi befinner oss i sedan ett år tillbaka, med bland annat påtvingad social distansering kan påverka deras chanser till en positiv utveckling. Att inte få komma till skolan och träffa sina kamrater är tärande. Dessutom kan skolan, för många barn, vara den enda trygga punkten, en trygghet som de under pandemin går miste om.
Redan innan pandemin led vissa ungdomar av psykisk ohälsa, vilket i flera fall förstärkts som följd av rådande restriktioner. Flera barn och unga oroar sig över att inte klara skolans mål och att inte få de betyg som krävs för vidare studier. Detta kan sammantaget skapa en ohanterlig stress för många unga. Situationen ställer även skolorna inför stora utmaningar.
Fysisk aktivitet är något som är väldigt viktigt för hälsan i stort. Under rådande pandemi blir barn och unga mer stillasittande. De naturliga promenaderna till skolan och träningar uteblir på grund av restriktionerna. Forskning visar att fysisk aktivitet är oerhört viktigt för såväl den fysiska som den psykiska hälsan.
Rådande restriktioner sätter dessutom stor press på elevernas föräldrar och vårdnadshavare. Dessutom är det inte säkert att alla vårdnadshavarna den rätta pedagogiska kunskapen eller insikten att motivera sitt barn att hantera de utmaningar som fjärrundervisning innebär i förhållande till närundervisning.
Med anledning av detta önskar vi svar på följande frågor
– Hur jobbar kommunens skolor med att förebygga psykisk ohälsa hos barn och unga under rådande pandemi?
– Hur jobbar skolorna i kommunen med fysisk aktivitet?
– Hur säkerställer skolan att alla ungdomar blir ”sedda” även under pågående fjärrundervisning?
– Hur säkerställer skolan att alla barn har tillgång till tillräckligt stabil digital uppkoppling?
Annika Sjögren
Kristdemokraterna