• Alice Teodorescu Måwe representerar Kristdemokraterna i EU Parlamentet

    Den 16 juli tillträde Alice Teodorescu Måwe, formellt i sin nya roll som Europaparlamentariker. I valrörelsen talade hon återkommande om hur den eskalerande antisemitismen utgör ett reellt och existentiellt hot mot den judiska minoriteten i Europa. Det är en fråga som hon avser att driva under de kommande fem åren då hon anser att vi européer har ett särskilt ansvar givet vår historia. ”Aldrig mer” är ord som förpliktigar bortom manifestationer på Förintelsens minnesdag.
    Den första dagen på jobbet, ställde Alice därför en fråga till kommissionen kring vilka åtgärder som den avser att vidta för att stävja den eskalerande antisemitismen och främja fortsatt judiskt liv på vår kontinent. Om inte Europa ska bli ett museum över det judiska liv som funnits i generationer i Paris, Berlin, Warszawa och Göteborg behöver vi agera nu.
    (Som Europaparlamentariker har man inom ramen för vårt ansvarsutkrävande rätt att ställa frågor till de andra två EU-institutionerna, det vill säga rådet och kommissionen. Frågorna måste besvaras inom en bestämd tidsram. Kommissionen har i uppdrag att såväl initiera nya lagar som att verkställa EU:s överenskomna politik.)
    Arbetet fortskrider..

    Kristdemokratisk Europapolitik i stora drag

    Kristdemokraterna anser att EU ska fokusera på de frågor som kräver att medlemsländerna hjälps åt för att lyckas. Politiska beslut ska som regel fattas så nära de berörda som möjligt. EU är ett samarbete och ingen superstat och ska därför fokusera på gränsöverskridande utmaningar som organiserad brottslighet, klimatpåverkan och förbättrad handel. Arbetstidsregler, föräldraledighet, kvotering, vargjakt och vårt svenska snus ska EU inte lägga sig i. Vi kristdemokrater säger nej till onödig centralisering, byråkrati och slöseri med EU-medel. Därmed kan EU fokusera på de gemensamma utmaningar som EU är bäst på.

    Många EU-pionjärer var kristdemokrater

    Efter andra världskriget insåg flera kristdemokrater så som Konrad Adenauer, Alcide de Gasperi och Robert Schuman att Europa måste byggas på fredlig konfliktlösning, demokratiskt styre och mänskliga fri- och rättigheter för att undvika fler krig. Detta ledde till att Frankrike, Tyskland, Italien, Luxemburg, Belgien och Nederländerna 1951 undertecknade ett avtal som kom att heta Europeiska kol- och stålsamarbetet, det som sedan har utvecklats till det som vi i dag kallar EU.

    Det ska inte ses som en slump att det var många av pionjärerna till EU som var just kristdemokrater. Detta eftersom den kristdemokratiska ideologin är internationalistisk och gemenskapsbyggande, vilket är förutsättningarna för ett bra samarbete mellan länder.