-
Det brottsförebyggande ansvaret stärks
Vi behöver jobba mer brottsförebyggande för att motverka att barn och unga hamnar i kriminalitet. I dag lämnade Kristdemokraterna och regeringen en komplettering av förslagen i lagrådsremissen om den nya socialtjänstlagen. Socialnämnden ska få ett stärkt och mer uttalat brottsförebyggande ansvar.
Gängbrottsligheten är ett tydligt exempel på ett stort samhällsproblem. Det påverkar både enskilda och samhället i stort. Vi behöver tidiga insatser för att förhindra och motverka att problem uppstår, speciellt bland barn och unga. Vi behöver också arbeta utifrån bästa tillgängliga kunskap om vilka insatser och metoder som faktiskt fungerar.
I somras presenterade Kristdemokraterna och regeringen ett förslag till en ny förebyggande socialtjänstlag – för ökade rättigheter, skyldigheter och möjligheter. Den ska ersätta nuvarande socialtjänstlag, som lägger grunden för socialtjänstens arbete. I arbetet med den nya lagen har det varit viktigt att slå fast en ny inriktning, där socialtjänsten arbetar mer förebyggande och kunskapsbaserat.
Regeringen lämnade idag en komplettering av förslagen som lämnas i lagrådsremissen, med förslag om ett stärkt och mer uttalat brottsförebyggande ansvar för socialnämnden. Det ska tydliggöras i den nya socialtjänstlagen att socialnämnden ska arbeta för att förebygga och motverka brottslighet. Socialnämnden ska också arbeta aktivt för att förebygga och motverka brottslighet bland barn och unga.
– Trygga familjer och rätt värderingar är det som bäst förebygger brott, men hela samhället behöver vara med och bekämpa brotten. Nu stärker vi socialtjänstens brottsförebyggande arbete, så att vi på allvar kan göra Sverige tryggare, säger Christian Carlsson, socialutskottets ordförande.Insatser eller metoder anges inte i lagen utan behöver anpassas efter lokala behov. Men det kan handla om insatser för att motverka normbrytande beteende och kriminalitet. Det kan också handla om allmänpreventiva insatser som föräldraskapsstöd, uppsökande arbete, kontaktperson eller kontaktfamilj med en brottsförebyggande inriktning, eller insatser beroende av aktuell problematik. Samverkan med andra berörda aktörer kan också vara nödvändigt.
Regeringen har i budgetpropositionen för 2025 föreslagit att 200 miljoner kronor fördelas nästa år för att stödja kommunerna i omställningen mot att socialtjänsten ska arbeta mer brottsförebyggande. För 2026 har det aviserats 300 miljoner kronor och 600 miljoner kronor för ändamålet under 2027–2028.
Lagändringarna föreslås träda i kraft samtidigt som förslaget om en ny socialtjänstlag den 1 juli 2025.Christian Carlsson
socialutskottets ordförandeRiksdagsledamot
Kristdemokraterna-
- Dela detta: