• 2014-11-25 Kan doktorn komma?

    Förr i tiden var det väl inte så ovanligt att läkare gjorde hembesök. Även på landet kunde provinsialläkaren komma hem till sjuka personer i alla åldrar. Nu är det vanligare att den som är sjuk kommer till en vårdcentral. Där kan man ju ta olika slags prov och få en grundligare undersökning.
    Men fortfarande finns det de som behöver hemsjukvård. Då är det väl inte så ofta fråga om läkarundersökningar som om besök av sjuksköterskor. Vem är det som skall organisera denna tjänst?


    Ibland blir inte livet som man tänkt sig.

    Viss vård ordnas i dag av staten, annan av arbetsgivare och en del av privatpraktiserande läkare eller enskilda vårdföretag. Men det allra mesta sköts av landstingen.
    Bland alla vårdgivare finns också kommunerna. Det är vanligt att kommunala äldreboenden också tar avsvar för de boendes hälsa. Men den senaste reformen är att hemsjukvården blivit en kommunal angelägenhet. Med det menas att den som är för sjuk att komma till vårdcentralen kan få besök av en kommunalt anställd sjuksköterska. När patienten blivit litet friskare skall vederbörande komma till vårdcentralen och få hjälp av landstinget.


    Även på Solängen kan man bli sjuk. Då får man vård. Av vem?

    Låter det krångligt? Det är det. Dyrt är det också för Ydre kommun. Visserligen betalar vi lika mycket skatt som förut för den här vården. Fast det sker till kommunen och inte till landstinget. Men naturligtvis har inte det lilla Ydre samma resurser som vårt stora landsting. Att bygga upp en ny organisation kostar mycket pengar och stjälper alla möjligheter till att vi skall få en balanserad budget.
    Det är inte särskilt tacksamt för de små kommunerna att ansvara för de senaste påbuden uppifrån. Vill man att hela Sverige skall leva och fungera?

    Bengt Malm, ordf.
    25 november 2014