• Barn och familj

     

    I vår kommun bor familjer i alla former och storlekar, oavsett hur familjen ser ut anser vi att familjen är samhällets absolut viktigaste beståndsdel. Det är i familjen man tar de allra första stegen mot att bli en god medmänniska och en god medborgare. Familjen är den grund som samhället står på. Barn som växer upp i trygga familjer får goda förutsättningar att klara livets utmaningar. Politiken ska därför stödja familjerna, inte styra. Kristdemokraterna vill uppvärdera föräldraskapet, möjliggöra mer tid för barnen, öka familjers handlingsutrymme, möjliggöra olika barnomsorgsformer samt stärka barnfamiljers ekonomi. I Salems kommun har vi förespråkat en skattesats som stärker friheten för såväl den självständige ensamstående som den stora och lilla familjen.
    Familjers förutsättningar och barns behov kan se olika ut. Det är föräldrarna och inte politiker som bäst avgör hur föräldrapenningdagar ska användas. Vi säger därför nej till kvotering av föräldraförsäkringen, vi vill istället göra den mer flexibel. Föräldrar ska fritt kunna överlåta föräldrapenningdagar till varandra eller till närstående som exempelvis mor- eller farföräldrar. Föräldraledigas inkomst ska skyddas under tre år och rätten till föräldraledighet på heltid utvidgas till tre år. Samtliga föräldrapenningdagar ska kunna användas som dubbeldagar.
    Ett fritidskort för barn i årskurs 2-9, laddat med ett ekonomiskt stöd för deltagaravgifter i ledarledda aktiviteter i det svenska föreningslivet är en historisk satsning på barn och ungdomars möjlighet till en aktiv vardag. Stödets storlek kommer variera utifrån hushållets ekonomi, barn i ekonomisk utsatthet kommer att få ett större stöd än andra barn. Alla barn ska få goda möjligheter att delta i idrott eller annan föreningsverksamhet, särskilt i dessa tider då stillasittande och avsaknad av fysisk aktivitet och socialt umgänge leder allt fler unga in i psykisk ohälsa.
    Vi vill att det ska finnas möjlighet för föräldrar, som vill vara hemma med sina små barn lite längre, att få barnomsorgspeng för omsorg om egna barn i hemmet. Barnomsorgspengen ska gälla barn 1–3 år och uppgå till 6 000 kronor per barn och månad, räknas som inkomst och vara pensionsgrundande. För att föräldrar ska hitta ett alternativ som passar just dem och deras barn måste det finnas en mångfald av barnomsorgsformer med olika inriktning och huvudmän; förskolor, familjedaghem, öppna förskolor och fritidshem. Kommunerna ska erbjuda likvärdiga villkor för alla godkända barnomsorgs- och förskoleverksamheter. Vi vill införa en skyldighet för kommunerna att erbjuda familjedaghem för de föräldrar som önskar det. En kartläggning bör därför göras för att öka antalet familjedaghem. Målet för all barnomsorg bör vara att möta varje barns behov av trygg omsorg, stimulans, lek, gemenskap och utveckling.
    En skolgång i världsklass är av yttersta vikt för att skapa individer med kunskap som ger goda förutsättningar inför livets alla kval. En viktig del av den kunskap man behöver ha med sig ut i livet är goda värderingar. Idag går dessvärre många barn ur grundskolan utan den kunskap som krävs för fortsatta gymnasiestudier, än fler går ut utan kunskap om goda värderingar. Vi anser att familjen har det yttersta ansvaret för barnens uppfostran, däremot anser vi att skolan behöver bli betydligt bättre på att lära ut värderingar som präglar goda medborgare i ett demokratiskt samhälle. Lugn och ro i klassrummet är en förutsättning för allt lärande. Vi i KD Salem är otroligt stolta över att ha arbetat för att få in erfarna seniormedborgare på skolor och lektioner. Närvaron av fler vuxna är effektivt för att få bukt på stök i klassrummen. Det är också värdefullt för barn att lära sig kommunicera med äldre och på så sätt få del av den enorma kunskap och erfarenhet som äldre besitter.
    Projektet är också viktigt ur ett äldreperspektiv då många äldre idag lider av ofrivillig ensamhet. Det kan betyda enormt mycket för en äldre att få ta del av den nyfikenhet, livsglädje och energi som ett barn besitter. Projektet möjliggör ett värdefullt generationsöverskridande utbyte i en säker och lärofrämjande miljö.
    Samhället och politiken behöver ge familjen rätt förutsättningar i såväl skolan som på arbetsplatsen och i hemmet.