• Debatt i Sydsvenskan: ”Minutscheman som Malmö använder bygger på en förlegad människosyn.”

    Artikeln är publicerad i Sydsvenskan den 5 mars 2024, till artikeln (öppnas som PDF i ny flik).

    Malmö stads syn på medarbetarna inom vård och omsorg påminner idag starkt om de negativa sidorna som Taylorismen medförde inom industrin i början på 1900-talet. Det skriver Lars Hector, Anna Reimer och Henrik Reimer, företrädare för Kristdemokraterna i Malmö.

    Hur ska politiker och tjänstemän kunna skapa en bra arbetsmiljö för alla inom äldreomsorgen? Olga Krivtsova, undersköterska och vice ordförande för Kommunal sektion Malmö vård och omsorg, tar upp det förkastliga i dagens minutstyrning och efterlyser en mer tillitsbaserad styrning. En bra arbetsmiljö är ytterst en fråga om att politiker och högre tjänstemän måste skapa attraktiva arbetsplatser så att fler som kan göra en positiv skillnad till gagn för de äldre jobbar inom omsorgen.

    De minutscheman som används i de flesta av Sveriges kommuner bygger på en förlegad människosyn såväl när det gäller de anställda som på dem som behöver vård och omsorg. Systemet baseras på en tro där alla människors behov kan räknas i minuter per insats, något som också ger ansvariga politiker och chefer en falsk bild av att behov och resurser är lätta att planera.

    Människors möjlighet att leva ett värdigt liv när de behöver vård och omsorg försvinner när deras behov reduceras till i förväg fastlagda insatser som ska ta ett exakt antal minuter. De digitala så kallade hjälpmedel som Malmö stad för bara något år sedan introducerade cementerar också ett gammalt synsätt. De verktyg som till exempel hemtjänstpersonalen förväntas använda bygger också de på minutscheman och jagar på de anställda som ofta – för att inte svika vårdtagarna – avstår från raster.

    Malmö stads syn på medarbetarna inom vård och omsorg påminner idag starkt om de negativa sidorna som Taylorismen medförde inom industrin i början på 1900-talet. Att tro att insatser inom vård och omsorg går att mäta på samma sätt som att till exempel skruva i en skruv i ett arbetsstycke är feltänkt. Det gör att medarbetarna inte trivs på jobbet och leder till sämre vård och omsorg.

    Även om Malmö har en ung befolkning kommer antalet äldre vårdtagare med stora och mycket komplexa hälsoproblem att utgöra en allt större utmaning inom äldreomsorgen. Kristdemokraterna står för en politik som ser varje människa som en unik person. Vi tror att alla människor har kroppsliga, själsliga, andliga och sociala behov. Respekten för människan måste vara grundstenen i framtidens äldrevård. Äldre människor förtjänar att bli bemötta med respekt och värdighet.

    Att få bo i en trygg och kärleksfull miljö omgiven av personer med kompetens och tid för uppdraget ser vi som en självklarhet. Äldre människor känner sina egna behov bäst. Det måste vara utgångspunkten för all äldreomsorg. Vi tror på en politik som låter varje människa behålla sin personlighet även på äldre dagar. Äldreomsorgen måste kännetecknas av delaktighet, värdighet, trygghet och valfrihet.

    Vi vill se ett genomgripande reformarbete inom såväl hemtjänst som särskilda boenden i Malmö. En förändring där såväl politiker som högre chefer tar personalen till hjälp, litar på de anställda och provar andra arbetssätt. Det kan till exempel vara fråga om självstyrande grupper, vård-serviceteam eller omsorgspersonal som sysslar med just omsorg. Kraften och idéerna finns hos de anställda. De goda exemplen finns på olika håll i landet. För Malmös bästa behöver omsorgen reformeras.

    Vi önskar att Malmö stad vågar lita på de anställda och släpper fram och provar de goda idéerna. Vi vill att Malmös vård och omsorg ska bli ett föredöme. Det behövs för att staden ska klara av att med rätt personal och med tillräckligt antal anställda ge den värdiga individbaserade omsorg som invånarna är värda i livets olika skeden.

    Lars Hector (KD)

    Ordförande för KD Senior Skåne

    Anna Reimer (KD)

    Styrelseledamot KD Malmö

    Henrik Reimer (KD)

    Andre vice ordförande KD Malmö