-
Debatt i Sydsvenskan: Att överlåta mer av vården till anhöriga och frivilligorganisationer är inhumant.
Artikeln är publicerad i Sydsvenskan den 28 oktober 2024, https://www.sydsvenskan.se/2024-10-28/att-overlata-mer-av-varden-till-anhoriga-och-frivilligorganisationer-ar-inhumant/
Det politiska styret i Malmö påstår att staden är en nationell tillväxtmotor. men det stämmer inte, skriver företrädare för Kristdemokraterna i Malmö och KD senior Skåne.
Malmö har uppenbarligen fått en mycket tidig start på valrörelsen.
Stadens styrande partier – Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Liberalerna – sprider glada utrop om allt fantastiskt som ska hända framöver (Aktuella frågor 27/10).
Tyvärr har samordningen gravt fallerat med andra löften, till exempel kommunalrådet Anders Rubins (S) om att nu ska ”den äldre befolkningen stå i fokus” (Aktuella frågor 2/10).
Malmös omvittnade misslyckande i hemtjänsten där uppföljning och kvalitet på intet sätt står i fokus glömdes tydligen bort när charmoffensiven skulle proklameras i samband med att kommunledningen presenterade sin budget idag, måndagen den 28 oktober.
Nu verkar det dessutom som att ett nytt experiment ska testas där vårdtagarna ”ska ta ett större ansvar för sitt eget välbefinnande”.
Malmös placering i nationellt kvalitetsindex för hemtjänsten 2023 var plats 228 (av 290 kommuner) medan till exempel Lund ligger på plats 7.
Vägen till bättre kvalitet och en placering högre upp på indexet förefaller enligt Rubin vara att anhöriga och frivilliga organisationer ska öka sina insatser.
KD i Malmö har länge pekat på vikten av att involvera personalen i en omläggning av arbetssättet inom vård- och omsorg. Men stadens politiska styre verkar inte vara intresserat av att titta på andra organisationsformer och arbetssätt, istället skärs omsorgen ned.
Att överlåta allt större del av vården till anhöriga och frivilligorganisationer är inte bara inhumant utan riskerar också att bryta mot socialtjänstlagen.
Malmö får inte abdikera från ansvaret att ge invånare en värdig omsorg. Kommunen måste omprioritera i sin budget för att säkerställa att kärnuppdraget gentemot Malmöborna uppfylls.
Det politiska styret i Malmö påstår att staden är en nationell tillväxtmotor, men Svenskt näringsliv rankar Malmö på plats 175 i företagsklimat bland landets kommuner. Malmö har sedan 2016 legat på mellan plats 156 till 175 av landets 290 kommuner.
Med andra ord har Malmö svårt att locka nya företag och investeringar. Det beror till en del på bristande stöd och intresse för verkstadsindustrin och andra arbetsskapande sektorer. Det saknas också nyetableringar av företag som ger arbete åt människor som inte har högskoleutbildning, alltså de flesta av stadens arbetslösa.
Det är dags för Malmö att visa en mer positiv attityd till företagande och skapa fler möjligheter för arbetsmarknaden. Motsatsen fortsätter att kosta staden många arbetstillfällen som den inte har råd att mista för att i förlängningen kunna få in de skattepengar som finansierar välfärden.
Sanningen är att den tillväxtmotor som Malmös politiska styre anser sig se vad det gäller att ge kraft och stödja viktiga företag har fått soppatorsk för länge sedan.
Malmös befolkningsunderlag kräver en bredd av arbetsmöjligheter. Därför går det inte att fortsätta låta företag med traditionell industriprägel, som till exempel Pågens, utvidga i en annan skånsk kommun istället för i Malmö.
Människan måste åter komma i fokus i Malmö – och då även de årsrika invånare som stadens politiska styre inte verkar bry sig om på ett seriöst sätt.
SKRIBENTERNA
Henrik Reimer, andre vice ordförande i Kristdemokraterna Malmö
Patrick Sackner, styrelsemedlem i Kristdemokraterna Malmö
Roland Wennick, medlem i Kristdemokraterna Malmö
Lars Hector, ordförande för KD senior Skåne
-
- Dela detta: