• Vårt parti

  Kort om Kristdemokraterna

  Kristdemokraterna är ett politiskt parti som bildades 1964. Partiordförande är Ebba Busch sedan 2015. Kristdemokraterna sätter människovärdet främst och vill prioritera det som är nödvändigt för att bygga ett samhälle som håller ihop. Vården, äldrefrågorna och tryggheten är våra prioriterade frågor.

  Fakta om partiet:

  Partiets ordförande heter Ebba Busch.

  Vi har 22 riksdagsledamöter. Kristdemokraterna fick sitt första riksdagsmandat 1985 geom samverkan med Centerpartiet. 1991 kom partiet in på egen kraft. 1991. I det senaste riksdagsvalet fick Kristdemokraterna 6,32 % av rösterna, en ökning med 1,75 % från föregående val.

  Vi har 25.600 medlemmar. Vi är organiserade i 26 partidistrikt. Ett distrikt omfattar oftast ett län

  Vi är representerade i samtliga regioner förutom Norrbotten. Totalt 119 fullmäktigeledamöter.

  Kristdemokraterna är representerade i 251 kommuner av totalt 290. Totalt är det 676 fullämäktigeledamöter. Våra lokala representanter hittar du här. KD innehar uppdraget som Kommunstyrelsens Ordförande i sex kommuner; Laxå, Öckerö, Ödeshög, Sävsjö, Markaryd, Lycksele.

  I partiet finns också ett kvinnoförbund, ett ungdomsförbund, ett studentförbund och ett seniorförbund.

  År 2005 startade organisationen KIC – Kristdemokratiskt Internationellt Center som arbetar med demokratibistånd. De stödjer andra kristdemokratiska partier. I diktaturer stöttar de demokratirörelser som befinner sig i opposition.

  Kristdemokraterna är representerat i EU-parlamentet med två ledamöter. Sara Skyttedal från Linköping och David Lega från Göteborg. I EU-valet 2019 fick partiet sitt bästa resultat någonsin med 8,62%, en ökning med 2,69%. Mer information finns här. På europeisk nivå utgör Kristdemokraterna en del av EPP (European Peoples Party) en sammanslutning av kristdemokratiska partier i Europa. EPP är den största partigruppen i Europaparlementet.