• Aktivitetskrav för att få försörjningsstöd – en viktig åtgärd för att få fler i arbete

    Den som lever i utanförskap behöver mötas av rätt åtgärder för att komma i arbete och bli en del av samhällets gemenskap. Regeringen har nationellt föreslagit att ett aktivitetskrav inom försörjningsstödet ska införas under året, så att människor kan gå från utanförskap till arbete och självförsörjning. Det finns ingenting som hindrar att Sundbyberg går före och inför aktivitetskrav eller aktivitetsplikt redan innan det blir lag.

    Sverige har ett stort utanförskap och bakom varje siffra döljer sig ett människoöde.
    Ingen människa ska lämnas i utanförskap. Vi måste därför med alla till buds stående medel utnyttja varje persons drivkraft och förmåga att komma närmare arbete, egenförsörjning och bli en del av samhällets gemenskap. Det är så vi skapar ett Sverige som håller ihop.

    Ett aktivitetskrav för den som är arbetslös och lever på bidrag är viktigt för att motverka passivitet och utanförskap. Det är ett viktigt steg mot att fler vuxna ska få känna den stolthet som det innebär att ha ett arbete att gå till, och för att fler barn ska få se sina föräldrar gå till jobbet. Det ska löna sig att studera, lära sig svenska och ta ett jobb. Borlänge och Eskilstuna är exempel på kommuner som redan har infört aktivitetsplikt, med mycket goda resultat.

    Under 2023 fick drygt 177 000 vuxna personer någon gång under året ekonomiskt bistånd i Sverige. I Sundbyberg har andelen som får ekonomiskt bistånd konstant sjunkit från nästan 2% 2014 till 0,5% 2024. Det är bra men det är inte omöjligt att få ner siffran ytterligare. I Solna låg på 0,2% 2024.

    Under februari månad 2025 rapporterade Sundbyberg en total arbetslöshet på 7,4 procent. Det är en ökning jämfört med samma tidpunkt i fjol (+0,5 procentenheter). Sett till antalet personer betyder det att 2 412 av 32 595 invånare i åldern 16 till 651 år i Sundbybergs kommun var inskrivna som arbetssökande (213 fler än i februari i fjol).Det är 18:e månaden i följd som arbetslösheten i Sundbyberg är högre än den var under samma tidpunkt året innan.

    Men det enda målet är inte att enbart andelen som uppbär försörjningsstöd blir lägre. Även arbetslösa som uppbär arbetslöshetsunderstöd och andra slags bidrag måste ha få ett arbete. Staden har redan idag ett utmärkt samarbete med arbetsförmedlingen, som skulle kunna utvecklas ännu mer, så att arbetslösa skulle kunna få ett arbete.

    Aktivitetskravet nationellt kommer att innebära att kommunerna görs skyldiga att tillhandahålla aktiviteter för personer som får försörjningsstöd och ett krav på dessa att delta i aktiviteter. Aktivitetskravet syftar till att genom krav och stöd bidra till att fler ska komma i arbete eller närma sig arbetsmarknaden. Det kan handla om aktiviteter för att öka den enskildes förmåga att arbeta eller studera, men också aktiviteter som förbättrar språkkunskaperna för att komma närmare arbete eller studier. Det kan också handla om arbetsplatsförlagda aktiviteter inom kommunal förvaltning eller jobbsökningsaktiviteter. På så sätt kan fler stå på egna ben och försörja sig själva. Att ha ett nationellt reglerat aktivitetskrav i samtliga kommuner syftar också till att stärka rättssäkerheten och göra aktivitetskravet enhetligt i kommunerna.

    Språkstudier bör alltid kombineras med någon form av arbete eller praktik. I Sundbyberg finns flera områden där varken språk eller utbildning behövs för att en person ska kunna göra en insats för staden. Nedskräpningen har t ex ökat de senaste åren och det är ett område där extra händer skulle göra vår stad ännu trevligare. På vintern kan det finnas portar och mindre gångstråk där enklare snöskottning och sandning skulle göra vår stad säkrare.

    Vi vill därför att Sundbyberg stad inför ett aktivitetskrav för de som uppbär försörjningsstöd. De som uppbär försörjningsstöd kan i större utsträckning bidra genom praktik eller arbete till en trevligare stad genom exempelvis skräpplockning, snöskottning, sandning eller hjälpa äldre med diverse saker.