• Det är inte statsministerns jobb att styra region Uppsala.

  Det tog inte ens en vecka.

  Att socialdemokratisk ”ansvarstagande” främst kännetecknas av att skylla ifrån sig är ingen hemlighet. För den cyniskt lagda var förra veckans händelseförlopp i region Uppsala, när Centerpartiet gav makten till vänsterpolitiken, ett ypperligt tillfälle för vadslagning: När kommer regionfullmäktiges nytillträdda ordförande Helena Proos, för att slippa undanta ta det ansvar hon så innerligt åtrått, lyfta sitt pekfinger för att peka på regeringen? Svaret går idag att läsa i Enköpingsposten: Inte ens en vecka.

  Kom ihåg att regionerna är ansvariga för sjukvården. För att sköta sitt uppdrag tar man in sina egna skatter, efter den skattesats man själv beslutar. Detta har det borgerliga styret arbetat ansvarsfullt utifrån och har inte bara klarat uppgiften men också sparat under goda tider för att vara rustade för sämre (för övrigt ett bra exempel på vad som skiljer borgerlig politik från vänsterdito). 

  Det nya styret har lovat att inte höja skatten. Eftersom att det ju annars är vänsterns generallösning på samtliga problem har det inte varit svårt att förutspå den trestegsraket som Uppsala läns invånare har att vänta:

  1. Vänstern skyller ifrån sig sitt ansvar på regeringen.
  2. Regeringen tar inte över ansvaret – eftersom att det är regionens ansvar.
  3. Man har inga andra lösningar, höjer skatten och skyller det på regeringen.

  Första steget i raketen tog alltså inte ens en klädsam vecka. Vänsterns definition av att ta ansvar var precis så förutsägbart som cynikerna sa.

  Helena Proos har skrivit till Sveriges statsminister och bett honom sköta hennes nya jobb. Man tar sig för pannan – har vänstern verkligen ingen skam i kroppen? Om du inte har förmåga att sköta ett jobb, låtsas då inte det när du filar på ditt CV.

  Det är inte statsministerns jobb att styra region Uppsala. Vänsterpolitiken och Centerpartiet bildade majoritet och gemensamt röstade de fram Helena Proos som ivrigt viftade med handen. Nu har man makten. Det är dags att kavla upp ärmarna och sköta jobbet åtminstone lika bra som Kristdemokraterna, Moderaterna och Liberalerna gjorde. Ni kom till dukat bord, uppför er som vuxna istället för att starta matkrig.