Minska vårdköerna genom ökad primärvård

NT Debatt 2017-04-21

När man blir sjuk eller skadar sig måste det gå att få vård tillräckligt snabbt. Många gånger skulle det gå att få rätt hjälp i primärvården men det förutsätter att den är öppen och har tid. Om primärvården inte kan möta behoven är det naturligt att fler söker sig till akuten på sjukhuset. Det skapar långa väntetider och de som får vänta längst är personer över 80 år. Även om väntan i sig är plågsam är väntetiden i första hand en fråga om patientsäkerhet. Långa väntetider ökar risken för att en patient med ett allvarligt hälsotillstånd inte upptäcks i tid.

Läs mer

Dags att landa i helikopterfrågan

Kristdemokraterna Mia Frisk, Per Larsson och Gudrun Brunegård tycker det är dags att landa i helikopterfrågan – för en jämlik vård. Hör dem berätta om fördelarna och möjligheterna med en ambulanshelikopter i sydöstra sjukvårdsregionen.

Läs mer

Nyhetsbrev vecka 13

Ännu en händelserik arbetsvecka i regionens och kristdemokratins tjänst går mot sitt slut. Några riktigt härligt varma vårdagar inledde veckan, medan svalare och mer nederbördsrikt väder har tagit vid. Det är alltid skönt att få en glimt av det soligare och varmare vårvädret, en påminnelse om att vi går mot ljusare tider. Ungefär som när en opinionsmätning pekar uppåt… 😉 Innan helgledighet tar vid, ska jag som vanligt försöka sammanfatta några av veckans händelser i veckans nyhetsbrev. Trevlig läsning!

Läs mer

Inför vårdval inom ögonsjukvården i Östergötland

Ögonsjukvården i Östergötland har stora problem med tillgängligheten. Patienter får vänta alldeles för länge på att exempelvis få operation av grå starr, vilket idag har en väntetid på upp till 13 veckor och ingen ledig kapacitet. För en region som strävar efter ”hög tillgänglighet”, ”jämlik hälso- och sjukvård” och ”delaktiga och nöjda patienter” är det förstås inte en hållbar situation. Därför vill  Kristdemokraterna och Moderaterna införa vårdval inom ögonsjukvården.

Läs mer