Stafettväxling i riksdagen: Loord lämnar riksdagen – Brunegård efterträder

”Det handlar om vem jag vill vara som pappa”

Den 31 mars lämnar Jimmy Loord, Nybro, sitt riksdagsuppdrag. Gudrun Brunegård, Vimmerby, efterträder honom och blir ny riksdagsledamot. Förslaget är att de båda skiftar uppdrag och att Jimmy blir ny gruppledare och regionråd för Kristdemokraterna i Region Kalmar län.  

-I september fick jag fick det stora förtroendet att representera KD och Kalmar län i Sveriges riksdag. Det har så här långt varit väldigt spännande och givande att få vara med och påverka i Sveriges högsta beslutande församling. Det finns alltid ett pris att betala för allt engagemang. I mitt fall är det många dagar och nätter borta ifrån mina fyra barn som fortfarande är små. Jag har missat luciauppvisningar, dansuppvisningar, utvecklingssamtal, skjutsa till träningarna, hjälpa och följa dem i sin skolgång. Det där skaver i hjärtat, säger Jimmy Loord.

-Vissa klarar av att bara köra på, men inte jag. Min fru är fantastisk och stöttar till 110%. Detta handlar om mig och vem jag vill vara som pappa. Mina barn är bara små en gång och jag känner att jag missar för mycket av deras vardag. Jag har också alltid kunnat komma hem på kvällen, väcka dom på morgonen och kunnat vara delaktig i deras vardag. Det är något jag värdesätter högre än en riksdagskarriär. Därför har jag beslutat att lämna riksdagsuppdraget efter mars månads utgång, säger Loord.

-Det var en stor överraskning när Jimmy meddelade mig sitt beslut. Som första ersättare till riksdagen har jag förstås varit medveten om att en sådan här situation skulle kunna uppkomma och har stor respekt för hans vilja att prioritera sin familj medan barnen är i känsliga åldrar, säger Gudrun Brunegård.

-Jag har nu haft förmånen att vara landstings/regionråd i drygt nio år och har ett stort engagemang i hälso- och sjukvårdsfrågor. Icke desto mindre är jag beredd att efterträda Jimmy som Kristdemokraternasriksdagsledamot för Kalmar län. Jag kommer att göra mitt yttersta även i det nya uppdraget i Sveriges lagstiftande församling, säger Gudrun Brunegård.

–  Det som nu händer i vårt partidistrikt är omtumlande och för en del blir det nog lite av en chock vilket också var min första känsla, säger Anders Andersson, distriktsordförande för KD i Kalmar län. Men det är samtidigt uttryck för hur prestigefria vi är och hur våra förtroendevalda är beredda att prioritera barn och familj när det blir skarpt läge och man måste välja.

– Jag är övertygad om att Gudrun Brunegård kommer att bli en engagerad och aktiv riksdagsledamot för KD och Kalmar län. Hon har erfarenhet av den nationella nivån via tolv år i SKL och uppdrag i partistyrelsen. Lika övertygad är jag att Jimmy Loord med full kraft kan gå in i uppgiften som gruppledare och oppositionsregionråd med ansvar för hälso- och sjukvårdsfrågorna i länet. Jimmy är ledamot i regionfullmäktige och var under förra mandatperioden landstingsledamot, ledamot i regionförbundets styrelse och politisk sekreterare i landstingsgruppen. Han är därigenom väl insatt i de områden uppdraget som regionråd innebär.

Gudrun Brunegård är till yrket sjuksköterska, med erfarenhet från hälso- och sjukvård i Sverige och Tanzania. Sedan 2003 har hon ägnat sig åt politik på heltid. I Vimmerby var hon i många år en del av kommunledningen. Under sju år kombinerade hon detta med uppdrag i landstinget och deltidstjänst som politisk sekreterare, innan hon 2009 blev gruppledare och landstingsråd.

Processen för nominering av nytt oppositionsregionråd kommer att inledas då regiongruppen idag träffas och ikväll då distriktsstyrelsen för KD i Kalmar län sammanträder. Slutligt beslut om nominering sker vid extra sammanträde med distriktsstyrelsen den 20 mars. På Regionfullmäktige  den 27 mars kommer fyllnadsval att ske för de uppdrag som Gudrun Brunegård haft. Distriktspresidiets förslag är att Jimmy Loord övertar de uppdrag som Gudrun Brunegård haft inom Region Kalmar län.


Vitsippsbladet nr. 4


Läs mer

Vitsippsbladet våren 2021


Läs mer

Du är vår bästa julklapp – Bli medlem!


Läs mer

Vitsippsbladet nr.2


Läs mer

Daniel Braw ny politisk sekreterare för KD!


Läs mer

Vitsippsbladet – Sommaren 2020


Läs mer

Anders Andersson (KD), Järnforsen trappar ner – men är kvar som oppositionsråd.


Läs mer

Du ska kunna lita på vården!


Läs mer

Varför röstar du på KD?


Läs mer

Utred fördelarna med att bygga nytt Västerviks sjukhus vid E22


Läs mer