• Oppositionsrapport från KS i maj 2022

    Som ett led i att berätta vad KD i Knivsta gör för väljarnas mandat, och hur vi ställer oss i olika förslag som styret lägger fram för beslut, kommer här en rapport från senaste kommunstyrelsen. Kristdemokraternas representanter är Mimmi Westerlund och Oscar Hahne.


    Planuppdrag för Gredelby 2:1  

    • Ärendet handlar om nybyggnation vid Timotejvägen/Tuvstarrsvägen
    • Vi yrkade att säkerställa tillräckliga grönytor runt det nya bostadsområdet och mellan bostäderna, samt att byggnaderna ska harmoniera väl med sin omgivning, och att framkomligheten för trafikanter i anslutning till byggnationen måste vara god.
    • Vårt yrkande avslogs och ärendet gick igenom utan förändringar.

    Motivering till yrkandet:

    Tidigare byggnationer i Knivsta har visat brister i planering, vilket försämrat framkomligheten förbi platsen. Senast vid bygget runt Centrala Ängby försämrade framkomligheten inte bara för allmänheten, utan även för blåljus. Därför yrkade vi att i tidigt skede få med i planeringen att framkomligheten för trafikanter i anslutning till byggnationen måste vara god. Detta avslogs. Vi vill också säkerställa tillräckliga grönytor runt det nya bostadsområdet och mellan bostäderna, samt att byggnaderna ska harmoniera väl med sin omgivning.


    Avgifter och tillämpningsregler på socialnämndens verksamhetsområde

    • Ärendet handlar om att anta avgifter för bland annat äldreomsorgen
    • Vi yrkade att återremittera ärendet eftersom de ekonomiska konsekvenserna för den enskilde inte var tydliggjorda.
    • Vårt yrkande avslogs och ärendet gick igenom.

    Motivering till yrkandet:

    Ärendet hade brister i avsnittet om de ekonomiska konsekvenserna för såväl enskilda som för kommunen. Innan avgifter och tillämpningsregler antas behöver detta klargöras.


    Kommunhusets utveckling – startbesked och utökade investeringsmedel

    • Ärendet handlar om att bygga om kommunhuset
    • Vi lämnade ett särkilt yttrande om att vi ställer oss kritiska till att omvandla den före detta cafélokalen i bottenplan till kommunal kontorsyta utan dialog med näringslivet.

    Motivering till yttrandet: 

    Den planerade förtätningen av kommunhuset får antas bli ändamålsenlig. Att flytta in fler av kommunens medarbetare i samma hus, och därmed bli mer resurseffektiv genom att slippa externa hyreskostnader, är bra.

    Vi ställer oss däremot frågande till den muntliga informationen kring att omvandla den före detta cafélokalen i bottenplan till kommunal kontorsyta. Under mötet ställde vi frågan om detta beslut föregåtts av dialog med det lokala näringslivet, eftersom det ofta efterfrågas större verksamhetslokaler. Svaret var nej.

    Detta tror vi är mycket olyckligt. Den aktuella lokalen är i dagsläget den enda i sitt stycke så nära stationen. Vi ställer oss frågande till varför kommunen ska ha bästa läget för kontor, i stället för att låta kommersiell aktör bedriva verksamhet.


    Ansökan om tilldelning av KS ofördelade investeringsmedel för belysning och markarbeten vid Knivsta station

    • Ärendet handlar om bättre belysning vid Knivsta station.
    • Vi lämnade ett särkilt yttrande om att vi glädjer oss åt att att det förslag vi lämnade i februari nu blir verklighet.

    Motivering till yttrandet: 

    På kommunstyrelsen i februari föreslog Kristdemokraterna att stärka tryggheten runt stationen, bland annat med bättre belysning. Förslagen mottogs till en början positivt, men efter att majoriteten ajournerat sig för överläggning, svängde de och sa till slut nej ändå. Men redan nu i maj lades alltså ett liknande förslag fram på bordet. Det välkomnar vi.

    Det var under ärende 36 i februari: Polisens och Knivsta kommuns medborgarlöfte 2022 som Kristdemokraterna yrkande på ett antal revideringar:

    1. Aktivt och i samverkan med SSPF arbeta med att höja tryggheten runt nya Sågverkstorget, stationen och parkeringsgarage
    2. Kontinuerligt arbeta med renhållning och rondering av belysning för att kunna åtgärda fel.
    3. Höja den polisiära och kommunala närvaron särskilt under helgkvällar

    I Knivstas närområde finns oroliga kommuner, och därför anser vi att kommunen måste börja jobba mer proaktivt. KD i Knivsta har föreslagit ett antal åtgärder men blivit nedröstade varje gång. Därför är det positivt att den styrande majoriteten nu väljer att lyssna på oppositionen.