• Lär känna din natur

    Publicerad i Knivstabygden den 22 april
    Många Knivstabor är relativt nyinflyttade. Vi i KD vill lyfta fram flera pärlor i kommunen för den som vill få tips om bra utflyktsmål.

    Många av dem ligger nära en parkeringsplats vilket passar även familjer med små barn. Ett exempel är fågeltornet vid Trunsta träsk, där det finns vårblommor och insekter att upptäcka längs stigen.

    Rebecca Ijäs och Gunnar Gidlund tipsar om smultronställen.

    Rebecca Ijäs och Gunnar Gidlund tipsar om besöksmål.

    Under senare år har också Eda lägergård fått uppmärksamhet för sin fina badplats och naturstigar.

    Ett annat utflyktsmål är Broborg, perfekt för en picknick på sommaren. Där kan man klättra på de stora stenarna och låtsas försvara borgen. Upplandsleden är en annan pärla. Hur många har inte grillat korv vid Brantshammars vindskydd, Lunsentorpet eller Fläktanstugan? Den vackra leden är värd ett besök när solen börjat titta fram igen.

    Sedan har vi Kungshamn-Morga som är ett stort område på västra sidan av kommunen. Där finns det stigar, badplatser och toaletter och utsikten över vattnet är vacker. På våren kan man se naturen vakna och på hösten kan man plocka bär och leta svamp.

    Ett bra stöd för den som vill veta mer är Upplandsstiftelsens lättanvända hemsida liksom appen ”Naturtipset” som enkelt kan laddas ned. Här får den intresserade lära sig om fina platser både i Knivsta och i övriga Uppland. Exempelvis ges information om kanotleder, fiskevatten och naturreservat.

    För den som saknar bil finns det information om vilka busslinjer som passar för olika sevärdheter och den rörelsehindrade får tips om anpassade utflyktsmål.

    I år arrangerar Upplandsstiftelsen Knivstaåns dag den 5 maj. Det är tredje året i rad som allmänheten kan komma och se vad för slags fisk, insekter, och växter finns som finns kring den tidigare vikingaleden. Ett tillfälle till mer kunskap om vår fina natur.

    Vi i KD vill värna om de naturvärden som finns och öka kunskapen om vårt närområde. Lär känna din kommun och ditt län, få gratis rekreation och friskvård och skapa dig roliga minnen. Och inte minst: Upptäck vår fina natur.

    Rebecca Ijäs (KD), ledamot i Upplandsstiftelsens styrelse
    Gunnar Gidlund (KD), hydrogeolog, ledamot i lokalavdelningens styrelse