• Byggförslagen för Knivsta är orimliga

  Knivsta växer nära nog snabbast i landet. Om regeringens önskan och Peter Erikssons (MP) byggförslag för Knivsta blir verklighet skulle vi fyrdubbla befolkningen på cirka 40 år. Det är fullständigt orimligt.

  Den 9 september föreslog bostadsminister Peter Eriksson (MP) och regeringens utredare nio områden i Sverige som skulle kunna byggas till nya stadsdelar eller städer. Tre av dessa områden ligger i Knivsta och byggandet är ett villkor för att vi ska få ta del av en utbyggnad av fyra spår som finns med i den plan som presenterats för landets infrastruktur.

  Vid Peter Erikssons presskonferens föreslog han och regeringens utredare Johan Edstav, att Nydal och Alsike skulle få 22 000 nya bostäder inom ett par decennier om konjunkturen håller i sig. Därefter kunde eventuellt ännu en stad byggas i Nysala: området mellan Alsike och Uppsala.

  Detta förslag skulle i praktiken innebära att Knivsta år 2040 har omkring 80 000 invånare och en befolkningstäthet i vissa områden som är högre än delar av Sundbyberg – kommunen med högst befolkningstäthet i landet, med 5 591 invånare per kvadratkilometer.

  Förslaget är socialt ohållbart och vi riskerar att skapa ett miljonprogramsområde.

  En odemokratisk process

  Kristdemokraterna i Knivsta är djupt kritiska till den pågående processen mellan kommunen och regeringens förhandlare Johan Edstav, där ett avtal ska vara i hamn före årsskiftet.

  Detta är rent av odemokratiskt. Att stressa fram ett avtal mellan Knivsta och regeringen bara för att bostadsministern vill ha en fjäder i hatten inför valet nästa år är uppåt väggarna. Vi behöver ha en mer öppen och transparent process. Och för det behövs mer tid.

  Ifrån KD sida vill vi att staten förlänger förhandlingstiden så att vi kan ha en öppen dialog med kommunens invånare om vilken slags utveckling vi ska ha i kommunen.

  Inte hållbart för samhället

  Att som regeringen föreslagit – bygga 22 000 bostäder på ett par decennier är helt enkelt inte hållbart för vårt samhälle.

  Då kan vi glömma Knivsta som en trivsam småstad. Det är en utveckling som Kristdemokraterna absolut inte vill ha.

  Kristdemokraterna i Knivsta är inte ett utvecklingsfientligt parti. Tvärtemot vill vi bygga ett socialt och ekonomiskt hållbart samhälle på ett ansvarsfullt sätt för alla nuvarande och framtida medborgare.

  Björn-Owe Björk (KD)
  Synnöve Adéll (KD)
  Per Lindström (KD)
  Oscar Hahne (KD)
  Gunnar Gidlund (KD)
  Elin Hemmingsson (KD