• Nya Högåsskolan lovordades

  Tisdagen den 22 september invigdes den nya passivskolan vid Högåsvägen i Knivsta. Skolan som redan blivit känd utanför Sveriges gränser på grund av sin kostnads- och värmeeffektiva konstruktion berömdes under invigningen.

  Abbas ”Ring-ring” ljöd över skolgården och efterföljdes av Owe Thörnqvists ”Varm korv boggie” framförd av musikskolans säkra elever innan det var dags för invigningstalen.

  Bild på utbildningsnämndens ordförande Björn-Owe Björk och Högåsskolans invigning.

  Det blev en lyckad invigning av Högåsskolan. Björn-Owe Björk från utbildningsnämnden, höll ett tal.

  Politiker, tjänstemän, skolpersonal och elever hade samlats framför den ballongprydda portalen för att lyssna till rektor Elisabeth Wessén-Sjölund som berättade att skolan mött ett stort intresse från skolfolk och politiker både i Sverige och utomlands som vill lära om den lyckade projekteringen.

  Efteråt talade utbildningsnämndens ordförande, Björn-Owe Björk, KD:
  – Faktum är att den är unik på flera sätt: Den är byggd med världens tuffaste energikrav och värms upp av solen och de människor som är i den. Det är också den första skolbyggnaden i Sverige som byggts och certifierats enligt den internationella passivhusstandarden, berättade han och fortsatte:

  – Från utbildningsnämndens sida är vår ambition är att ni ska ha de förutsättningar som behövs för att skapa en utbildning för de här barnen som är i Sverigetopp.

  Skolan som har elever från förskoleklass till årskurs sex har redan fått en internationell utmärkelse av Passivhusföreningen och är nominerad till både årets bygge och årets miljöhus. Förutom att den håller en mycket hög kvalitet och har en fin och varierad miljö både inne och ute har den kostat 30 procent mindre att bygga än skolor av liknande storlek.

  Efter talen fick alla komma in via den rosa utrullade mattan och låta sig guidas runt av skolbarnen, smaka på bakverk, dricka cider eller som många av barnen valde – testa den nya gympasalen.