• Vi kräver en folkomröstning om Knivstas utbyggnad

  Knivsta kommun och regeringen har kommit fram till att 15 000 bostäder ska byggas i Knivsta. Den här frågan är för stor för att tas utan dialog med Knivstas invånare – därför kräver vi en folkomröstning.

  Den överenskommelse som blev offentlig idag innebär att Knivsta skulle mer än tredubbla befolkningen på cirka 40 år. Det är fullständigt orimligt.

  – Byggplanerna omfattar 15 000 bostäder vilket betyder att vi skulle vara omkring 58 000 invånare i Knivsta efter ett antal decennier. Det är ett helt annat samhälle än vi vill ha och ingen utveckling vi vill se, säger Björn-Owe Björk (KD), kommunalråd i Knivsta.

  KD i Knivsta har ingått i den förhandlingsdelegation som diskuterat bostadsminister Peter Eriksson (MP) och regeringens förslag på utbyggnad av Knivsta där två områden: Nydal och Alsike ska inrymma alla nya bostäder.

  Kräv från regeringen för fyra spår

  Detta är det villkor som regeringen ställt för att Knivsta ska få ta del av en utbyggnad av fyra spår som finns med i den plan som presenterats för landets infrastruktur.

  –  Vi binder upp oss och får byggkrav på oss som inte motsvarar vårt samhälles behov, säger Björn-Owe Björk.

  Men viktigast är bristen på insyn hos Knivstas medborgare och att beslutet ska forceras fram på så pass kort tid.

  – Självklart ska vi utveckla men vi ska skapa ett Knivsta som är trivsamt. Här måste det finnas plats för en blandad bebyggelse som även innehåller villor. Vi vill absolut inte ha något miljonprogramsområde. Det är dags att låta Knivstaborna säga sitt, avslutar Björn-Owe Björk.

  Foto: Knivsta kommun