• Vill få fler att komma in i svenska samhället

  Layla Nasiar, nr nio på Knivstas kommunlista

  Layla Nasiar 39 år, har länge varit engagerad i att stötta nyanlända som kommer till kommunen. Själv talar hon fem språk och vet hur det är att fly till ett annat land. Att barn och unga hellre vill åka till andra kommuner för att leka och simma, vill hon förändra.

  Layla som arbetar som byggledare, kom till Sverige för 20 år sedan och fick då lära sig ett femte språk. Hon pratade redan arabiska, persiska, engelska och indonesiska.

  Under flera år så har Layla varit engagerad i en förening i Knivsta där hon hjälpt nyanlända familjer att komma in i samhället.

  –  Jag startade upp föreningen eftersom jag gärna ville att andra skulle få ett bra stöd för att snabbt lära sig språket och förstå hur Sverige fungerar.

  Måste lära sig språket

  Enligt henne är det viktigt att lära sig svenska snabbt men också att få en praktik parallellt för att kunna träna det nya språket på daglig basis.

  – Man ska få det stöd man behöver i början men sedan behöver man komma ut i arbete och språket är nyckeln.

  En annan fråga hon vill sätta ljuset på är bristen på lite mer avancerade lekplatser i centrum och att friluftsaktiviteterna inte hänger med behoven hos det ökande antalet barn och unga.

  – Många åker till grannkommunerna. Vi skulle tjäna mycket på att se till att behålla våra barn och unga på hemmaplan istället för att de lämnar kommunen för att simma eller göra andra saker på fritiden. Då lägger de också sina pengar hos oss, vilket är positivt.

  Gillar campingliv

  På fritiden så älskar Layla, som är ersättare i kommunfullmäktige att campa med sin familj. Hon har fått upp ögonen för naturlivet ännu mer det senaste året. Under sommaren har hon provat taktältning.

  – Det är verkligen så avkopplande och roligt. Vi hittar fina platser där vi sätter upp tältet, fiskar och lagar mat ute, det är så härligt.