• Vill fortsätta minska barngrupperna

  Björn-Owe Björk

  Björn-Owe Björk, tidigare kommunalråd är inte nöjd med neddragningarna i skolan den senaste mandatperioden. När han ledde utbildningsnämnden så la han mycket fokus på att minska barngrupperna. Ett annat område han vill ta tag i är den psykiska ohälsan.

  Får Knivsta en möjlighet att styra de kommande åren så vill han göra en storsatsning på skolan.

  – Det vi sett de här åren imponerar inte så mycket. Styret har till exempel valt att lägga en stor summa pengar på att alla barn ska ha tillgång till en egen device i form av surfplattor exempelvis. För de pengarna hade man kunnat få både fler lärartjänster och mindre barngrupper.

  Åren när Björn-Owe var ordförande i utbildningsnämnden så var behovet av att förbättra den psykiska hälsan hos unga i Knivsta stort. Inte minst bland tjejer. Genom satsningar på ”Hälsoäventyret” ihop med regionen och mer pengar till elevhälsan så togs flera steg för förbättringar.

  – Jag vill fortsätta satsa på att stärka elevhälsans förebyggande arbete hos Knivstas elever. Där finns mer att göra.

  Nummer ett på regionlistan

  De senaste fyra åren har han varit regionråd med ansvar för strategiska hälso- och sjukvårdsfrågor, men också regional utveckling och fastighetsutveckling i Region Uppsala. Där står han även denna gång som nummer ett på listan.

  – I regionen är mitt fokus på att kapa vårdköerna och skapa en jämlik vård över landet samt säkerställa vården för barn och unga med psykisk ohälsa.

  Den viktigaste frågan är dock att avveckla Sveriges 21 regioner och istället inrätta en nationell organisation för styrning av svensk sjukvård. Dagens modell skapar en ojämlik vård och genererar orimliga vårdköer, menar han.

  Kopplar av med renovering

  På fritiden ägnar han sig gärna åt byggnadsvård och husrenovering. Huset han bor i är 480 år gammalt så där finns det en del att göra.

  – På min fritid umgås även gärna med familj och vänner och så försöker jag spela en del tennis emellanåt.