• Vill ha en skola för alla barn

  Synnöve Adéll

  Knivsta växer och har Sveriges högsta andel barn och unga. Trots detta så saknas fortfarande tillräckliga skolmöjligheter för barn med neuropsykiatriska funktionshinder. KD ligger bakom att det nu finns en resursklass för barn i mellanstadiet, men ännu saknas alternativ för yngre barn.

  Det är lätt att så sig till ro om man inte själv mött problemen som förälder, menar Synnöve. Ofta är det först då som man ser att det kanske inte erbjuds fungerande skolgång i en kommun.

  – Jag minns att det var en väldig kamp mot att erbjuda anpassad lärmiljö och även anpassade klasser under förra mandatperioden. Eftersom vi då ledde utbildningsnämnden så fick vi tillslut gehör för att öppna en resursklass i mellanstadiet.

  Vill ge stöd även till lågstadiebarn

  Fortfarande så finns inget fullgott alternativ för yngre barn. Men, som Synnöve understryker: neuropsykiatriska funktionshinder är något man föds med.

  Under kommande mandatperiod vill hon därför stärka upp skolgången även för barn i lågstadiet och se till så att de särskilda undervisningsgrupperna i kommunen fungerar och bemannas med utbildad personal.

  Under de senaste fyra åren har hon varit ersättare i socialnämnden och har följt frågan kring tvångsflytten av Knivstas äldre i samband med ett beslutet om att förtäta Estrids och Vilhelms gård. Ett beslut som även innebar att bemanningen minskats.

  – Detta var ett beslut som inte tog någon hänsyn till de äldre och deras behov. Att flytta alla äldre från deras trygga miljö för att sedan flytta tillbaka dem, till ett boende som nu ändrat utseende och fått mindre utrymme för umgänge är inget som gynnar de äldre.

  Upphandla privata äldreboenden

  Hon ville istället att Knivsta kommun skulle lösa platsbrisen genom att upphandla lokaler i de två nybyggda tomma boenden som idag står och väntar.

  – Det är ju det naturliga valet för oss i KD: en win-win för både de äldre och för de två företag som byggt dessa nya fina äldreboenden.

  Under lediga dagar så ägnar sig Synnöve, som är kommunikatör, helst åt trädgårdsarbete, ett intresse som blir större för varje år som går, liksom åt umgänge med vänner och familj. Eftersom hon jobbar med politik inom KD:s kvinnoförbund så är det extra viktigt att kunna koppla av helt ibland.