• BEHÅLL KONSTUTSKOTTET!

    Behåll konstutskottet

    På Kultur- och fritidsnämndens sammanträde 15 augusti 2013 tillsattes ett konstutskott. Bakgrunden till detta var att Kultur- och fritidsnämnden den 18 april 2012 gett förvaltningen i uppdrag att ta fram rutiner för att säkerställa att upphandling av konst sker på ett hållbart sätt. Före detta har det funnits liknande upplägg i Lunds kommun, bl a har det funnits en konsthallsnämnd.

    Enligt beslut i nämnden 23 mars 2023 ska förvaltningen utreda hur förvaltningen själv kan beslut om inköp av konst för tre miljoner kronor per år. Detta helt utan att de folkvalda, lundabornas och skattebetalarnas demokratiskt valda representanter, ska få ta ställning till inköpen.

    Det finns en uppenbar risk att denna förskjutning av makt från de folkvalda till byråkratin i nämnden gör att Lundaperspektivet faller mellan stolarna vid inköp av konst. De folkvalda kommer hädanefter inte alls kunna vara med i processen kring konstinköpen i kommunen. Konstutskottet har också gett en insyn i och förståelse för konstens villkor på ett sätt som tidigare inte uppnåtts med andra lösningar. En förståelse som skulle kunna främja konstens ställning i kommunen.

    Kristdemokraterna yrkande därför att nämnden skulle tillsätta ett konstutskott, att avslå förvaltningens förslag till nya riktlinjer för arbetet med offentlig konst och att avslå att ändra i nämndens delegation rörande inköp av offentlig konst.

    Gunnar Brådvik , ledamot för KD i Kultur och fritidsnämnden

    Länk till SDS