• Nyhetsbrev vecka 35

    Hej!

    Efter en vecka med högsommarvärme har de senaste timmarnas dramatiska åskväder sänkt temperaturen något. I rikspolitiken är temperaturen sällan låg numera, men glädjande att en opinionsmätning i veckan gav Kristdemokraterna en viss ökning i väljarstöd! Regionpolitiken har återigen bjudit på en innehållsrik vecka, som jag kort ska försöka ge en resumé av i veckans nyhetsbrev. Trevlig läsning!

    Konferens med regionala nätverket för turism
    Veckan började för min del med tvådagarsmöte måndag-tisdag med det regionala nätverket för turism. Nätverket samlar politiskt ansvariga och ansvariga tjänstepersoner för besöksnäringsfrågor i landets regioner. Besöksnäringen har blivit Sveriges nya basnäring och är den snabbast växande näringsgrenen i landet med många nya arbetstillfällen i flera olika branscher kopplade till besöksnäringen. Det är därför helt klart nödvändigt för regioner med regionalt tillväxtansvar och ansvar för kompetensförsörjning att sätta tydlig fokus på. Från Östergötland deltog Malin Thunborg, chef för Region Östergötlands enhet för tillväxt och marknadsföring, Therese Rahnel på Visit Östergötland och undertecknad från regionutvecklingsnämndens presidium. Det var Sörmland som stod värd för årets möte, som hölls i vackra Mariefred där vi utöver besök av ansvarig statssekreterare, representanter för Svensk Turism, Sveriges kommuner och landsting, lokala sörmländska entreprenörer och andra givande punkter på programmet, också gavs möjlighet till visning på Gripsholms slott. Nästa år står Region Östergötland värd, så det gäller att börja planeringen i tid för att få till ett matnyttigt program även då!

    Sammanträde med regionstyrelsen
    I onsdags sammanträdde regionstyrelsen. Kristdemokraterna hade en stark delegation på plats med Stefan Redéen, ledamot, Anders Eksmo, ersättare samt jag som oppositionsråd och Fredrik Topplund som politisk sekreterare. På dagordningen stod bl.a. informationer om hur planeringen av nya operationsmoduler för ögon och öron-näsa-hals på Universitetssjukhuset i Linköping fortskrider, samt intressanta informationer från tre av regionens centrum; Katastrofmedicinskt centrum, Folktandvården och Barn- och kvinnocentrum.

    Debattreplik om tillgängligheten i sjukvården
    I torsdagens Corren hade vi från Kristdemokraterna och Moderaterna i Region Östergötland en debattreplik på det svar den styrande koalitionen gav på vår debattartikel om tillgänglighet i förra veckan. Vi är inte helt nöjda med deras var, vilket vi lyfter fram i vår replik. Du kan läsa hela debattrepliken här: (https://corren.se/asikter/debatt/koalitionen-utan-svar-om-koerna-om6266165.aspx)

    Strategiskt samråd med kommunerna i Östergötland
    Ungefär fem gånger om året träffas regionen och Östergötlands tretton kommuner för strategiskt samråd. Det är kommunstyrelseordförande och oppositionsledare från kommunerna, samt ordförande och andre vice ordförande i regionstyrelsen, regionutvecklingsnämnden och trafik- och samhällsplaneringsnämnden som träffas. Vid några tillfällen finns också kommundirektörer från kommunerna med, och vid varje tillfälle är ledande tjänstpersoner från regionen på plats. I fredags var ett tillfälle då både politiker och tjänstpersoner träffades. På programmet fanns bl.a. informationspunkter om processen att ta fram regional utvecklingsstrategi för Östergötland, en genomgång av inriktning på hittills inkomna remissvar på förslag till ny kulturplan för Östergötland, presentation av arbetet med energi- och klimatstrategi för Östergötland och en workshop om nära vård. Jag fick också tillfälle att ge en kort information om Politikerforum, där näringsdepartementet bjuder in representanter från landets regioner för dialog kring regionala utvecklingsfrågor, och i synnerhet innehållet vid senaste forumet.

    Premiär för Veckans video!
    I fredags spelade politisk sekreterare Fredrik Topplund och jag in det första filmklippet med rubriken Veckans video, där vi planerar att på fredagar spela in ett videklipp kring någon aktuell fråga i regionpolitiken. Du kan se klippet på vår Facebook-sida (www.facebook.com/KDRegionOstergotland).

    Då återstår bara för mig att önska er en trevlig söndagskväll och en bra ny vecka!

    Med vänlig hälsning
    Per Larsson
    Oppositionsråd och gruppledare
    Kristdemokraterna i Region Östergötland
    tfn 010-103 72 84 (arb)
    tfn 013-14 11 59 (bost)
    tfn 0702-88 21 34 (mobil)
    per.larsson@kristdemokraterna.se