• Nyhetsbrev vecka 9

    Hej!

    Solen skiner från en blå himmel nu på fredagseftermiddagen, när jag skriver dessa rader! En aning vinterkänsla har vi också fått med lite snö på marken. Ett annat glädjeämne är veckans opinionsmätning från Ipsos, som publicerades i Dagens Nyheter, där Kristdemokraternas väljarstöd ökar upp till åtta procent! Annars är det just nu glest mellan glädjeämnena i den nationella och internationella nyhetsrapporteringen, med framförallt mycket oro kring det nya coronaviruset. Det är nog viktigt att både ta frågan på största allvar, men samtidigt så långt det är möjligt försöka undvika onödig panik. Trots nyhetstyngd vecka i omvärlden, har det regionpolitiska arbetet pågått, ungefär som planerat, och här kommer en kort resumé i veckans nyhetsbrev. Trevlig läsning!

    Start på veckan med måndagsmöte
    Som vanligt började arbetsveckan med måndagsmöte med ledningarna för Kristdemokraterna och Moderaterna i regionen. På veckans måndagsmöte ägnade vi oss bl.a. åt att sammanfatta våra intryck från de möten vi hittills har haft med patientföreningar i Östergötland. Något möte återstår i vår, men vi kan redan nu konstatera att flera frågeställningar som lyfts, återkommer hos alla patientföreningar. De frågorna, och en del medskick kring en särskild sjukdomsgrupp, ska vi när hela serien med möten är avklarad, ta vidare till olika former av politiskt agerande.

    Inga kömiljard-pengar till Region Östergötland
    I tisdags presenterade Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) en rapport över hur de olika regionerna i Sverige har klarat kraven i de olika kategorier som mäts för att få ta del av kömiljarden för januari månad 2020. Mätningen är dyster läsning för Östergötland, där det visar sig att Region Östergötland inte uppfyller kraven i någon av de sex kategorier som mäts. Vår region är därmed sämst i landet, och får inte ta del av kömiljardpengarna för januari. Under flera år har vi från Kristdemokraterna tillsammans med Moderaterna lagt olika förslag för att komma till rätta med tillgänglighetsproblemen, senast i november då vi föreslog en generalplan för tillgänglighet. Men, dessvärre har förslagen hela tiden avslagits av de styrande partierna. Du kan läsa mer om rapporten och Östergötlands resultat här: (https://wp.kristdemokraterna.se/regionostergotland/region-ostergotland-samst-i-landet-blir-helt-utan-pengar-fran-komiljarden/).

    Möte med tillfällig beredning för ny budgetmodell
    På tisdagseftermiddagen hölls det tredje mötet med regionens tillfälliga beredning för att ta fram förslag på en ny budgetmodell för regionen. Efter de två tidigare mötena och förankringsrundor i partigrupper närmar sig nu beredningen ett enigt förslag. Grundtanken är att minska antalet olika styrdokument som idag finns i regionen, att också minska omfånget på de dokument som blir kvar och förändra utformningen på dokumenten så att den politiska viljeinriktningen tydliggörs bättre. Tanken är att ett uppdaterat reglemente för regionen, där de föreslagna förändringarna för styrdokumenten finns med, ska kunna beslutas av regionfullmäktige i april.

    Gruppmöte med studiebesök hos Linköpings Stadsmission
    I tisdags kväll var det dags för februari månads gruppmöte med Kristdemokraternas regiongrupp. Efter att kvällen inletts med nämndvisa gruppmöten tillsammans med Moderaterna i regionhuset, begav sig hela den kristdemokratiska regiongruppen till Stadsmissionens Second Hand på Tornby. Där blev vi först mottagna av Sanna Detlefsen, direktor för Linköpings Stadsmission, som gav en allmän presentation av Stadsmissionens verksamhet, med fokus på de idéburna-offentliga-partnerskap (IOP) som redan finns och föreslås framåt. Region Östergötland och Linköpings Stadsmission samverkar idag kring Stadsmissionshälsan, och förslag finns nu om en ny IOP inom missbruksvården. Kvällen fortsatte sedan med en spännande rundvandring i Secondhandbutiken, framförallt ’bakom kulisserna’, där ansvariga Mirjam Lagergren berättade om det arbete med arbetsintegration som sker både där, samt i Stadsmissionens Café och på Restaurang von Dufva. Efter att vi sedan stärkt oss med goda semlor från just Stadsmissionens Café, följde själva gruppmötet, med intressanta diskussioner och viktiga beslut!

    Sammanträde med Regionutvecklingsnämnden
    På onsdagen sammanträdde regionutvecklingsnämnden, och på dagordningen stod utöver sedvanliga informationer och beslutsärenden, en workshop kring den kommande regionala utvecklingsstrategin. Som jag nämnt i tidigare nyhetsbrev, genomför regionen just nu en turné runt om i Östergötland för workshops med förtroendevalda och tjänstepersoner i de östgötska kommunerna, kring framtagandet av den nya regionala utvecklingsstrategin. Samma underlag och upplägg ska också genomföras i regionens egna nämnder och regionstyrelsen, och i onsdags eftermiddag var regionutvecklingsnämnden först ut, där vi efter föredragningar och grupparbeten kunde leverera synpunkter utifrån nämndens olika perspektiv. Bland beslutsärendena i onsdags fanns t.ex. godkännande av arbetsplaneringen för beredningen för folkhälsa (som sorterar under regionutvecklingsnämnden) och beslut om uppdragsbeskrivning och verksamhetsbeställning till Scenkonst Öst AB, som består av Östgötateatern och Norrköpings Symfoniorkester.

    Besök på årsmöte för Kristdemokraterna i Boxholm
    I går kväll var det dags igen för årsmötesbesök, när Kristdemokraternas partiavdelning i Boxholm, hade årsmöte, och bl.a. bjudit in mig för en rapport från Kristdemokraternas arbete i regionen. Återigen ett trevligt årsmöte, med chans att träffa engagerade kristdemokrater, både de som varit med länge och nyare bekantskaper i politiken. Stort tack till er alla i Boxholm för inbjudan!

    Då hoppas jag till sist att ni alla får en riktigt fin helg!

    Med vänlig hälsning
    Per Larsson
    Oppositionsråd och gruppledare
    Kristdemokraterna i Region Östergötland
    tfn 010-103 72 84 (arb)
    tfn 013-14 11 59 (bost)
    tfn 0702-88 21 34 (mobil)
    per.larsson@kristdemokraterna.se