• Nyhetsbrev vecka 12

    Hej!

    Det är fredag eftermiddag och en mycket ovanlig arbetsvecka går mot sitt slut. Vi befinner oss över hela världen i en mycket speciell tid. För oss alla gäller förstås först och främst att följa de rekommendationer som kommer från myndigheter och regeringen och noga följa utvecklingen. Samtidigt som vi behöver ta situationen på största allvar, är det också nödvändigt att vi inte medverkar till att skapa onödig panik och rädsla. Runt omkring oss finns lysande exempel på privatpersoner, församlingar och föreningar som gör insatser för äldre och andra personer i riskgrupper. Många av oss kan på olika sätt bidra till att underlätta tillvaron för någon annan – glöm inte bort det!
    I regionpolitiken är självklart all fokus nu på att gemensamt hantera de olika problem som uppstår i och med den pågående Coronapandemin. Nu är tid för att arbeta tillsammans och lägga vardagliga partipolitiska duster åt sidan. Vi från Kristdemokraterna har under de senaste åren drivit en aktiv oppositionspolitik i Region Östergötland, och vi hade naturligtvis planerat att göra det även under våren 2020. Det finns motionsidéer, debattartiklar och andra politiska ageranden som var nästan klara eller arbetades med, som nu får vänta. Vi ser fram emot att så småningom få plocka fram dem igen. Nu arbetar vi tillsammans över parti- och blockgränser, mellan styrande koalition och oppositionspartier för att utifrån den politiska nivån följa och stötta det omfattande arbete som görs i hela regionens verksamhet. Ingen av oss vet säkert hur det kommer att bli de kommande veckorna och månaderna, men hittills finns det all anledning att rikta mycket beröm till alla medarbetare, framförallt i hälso- och sjukvården, men även de som ingår i särskild sjukvårdsledning och de som arbetar med åtgärder för att stötta hårt prövade företag i regionen. Ett stort tack!
    Mycket av det som var planerat för den gångna veckan har ställts in, en del har genomförts som planerat, och annat har tillkommit. Här kommer en kort resumé i veckans nyhetsbrev. Trevlig läsning!

    Måndagsmöte med besök av regiondirektören
    Som vanligt inleddes veckan med måndagsmöte för ledningarna för Kristdemokraterna och Moderaterna i regionen. Dock ägnade vi väldigt lite tid till det vi i förväg hade tänkt, att fortsätta förberedelserna för vårens budgetarbete, utan istället blev förstås fokus på det rådande läget. Regiondirektör Krister Björkegren gästade vårt måndagsmöte, och gav oss en aktuell uppdatering av de beslut som fattats sedan onsdagen i förra veckan. Att regionen går upp i särskild sjukvårdsledning, att stor restriktivitet ska råda för regionens personal när det gäller sammanträden, kurser, konferenser och studiebesök, att besöksförbud införs på vårdavdelningar (med undantag t.ex. för besök hos barn), och en hel del annan information. Regiondirektören har sedan under resten av veckan via mail kontinuerligt informerat om dagsläget.

    Telefonmöte med Kristdemokraternas regionråd och partiledning
    På måndagskvällen kallade Kristdemokraternas riksorganisation in alla partiets regionråd runt om i landet till ett telefonmöte med partiledare Ebba Busch Thor, Acko Ankarberg Johansson, ordförande i riksdagens socialutskott och Bengt Germundsson, gruppledare i Sveriges kommuner och regioner (SKR). Under telefonmötet, som leddes av partisekreterare Peter Kullgren, fick dessa tre möjlighet att informera oss om vad partiet gör nationellt när det gäller Coronapandemin, i partiledaröverläggningar, i riksdagen och i SKR. Vidare fick varje regionråd möjlighet att kort redogöra för aktuellt läge i respektive region.

    Presidiemöte med regionutvecklingsnämndens presidium
    I tisdags förmiddag var det sedan länge inbokat presidiemöte med regionutvecklingsnämndens presidium, primärt för att bereda nästkommande nämndsammanträde. Även om vi förberedde det kommande nämndmötet, präglades också detta möte av Coronapandemin. En kvart innan presidiemötet höll regeringen pressträff, där man aviserade att det från nästa dag rekommenderades distansundervisning för gymnasieskolor och uppåt i utbildningssystemet. Eftersom regionutvecklingsnämnden är skolstyrelse för såväl Naturbruksgymnasiet i Östergötland, som för Lunnevads folkhögskola, blev detta förstås ett högaktuellt ärende för presidiet. Eftersom det kunnat anas att ett sådant beslut från regeringen skulle komma, hade båda skolorna förberett sig och vid presidiemötet medverkade både Lena Sahrblom, rektor för Lunnevads folkhögskola, och Ingela Appelsved, skolchef för Naturbruksgymnasiet i Östergötland, och redogjorde för respektive skolas beredskap att efterfölja regeringens rekommendationer. Och på onsdagen påbörjades distansundervisningen. På presidiemötet fick vi också en aktuell information från Malin Thunborg, chef för enheten för tillväxt, om vilka insatser regionen gör för att stödja hårt drabbade företag i regionen, bl.a. genom verktygen Almi, Almi Invest, Företagsjouren och genom nätverket East Sweden Business Region. Nästa nämndsammanträde planeras i nuläget att genomföras, men i mycket avkortat format.

    Möte med regionens ledamöter i Almi Östergötland
    I går torsdag var det sedan tidigare inbokat ett möte mellan regionens ledamöter i styrelsen för Almi Östergötland och regionutvecklingsnämndens presidium. Eftersom regionen är 49-procentig ägare av Almi Östergötland (51 procents ägs av staten genom moderbolaget Almi), och regionutvecklingsnämnden är ansvarig nämnd, brukar nämndens presidium regelbundet träffa regionens fyra ledamöter i den östgötska Almistyrelsen. Malin Thunborg, chef för enheten för tillväxt, är adjungerad i styrelsen för Almi Östergötland, och också den som brukar hålla ihop dessa möten. Mötet genomfördes i torsdags, men istället för att prata allmänt om ägardirektiv och långsiktiga mål, blev det fokus på information om det omfattande arbete Almi nu gör för att stötta östgötska företag som drabbas av Coronapandemin. Alla tillgängliga medel används och personal får skifta arbetsuppgifter i läget som råder. Återigen imponerande arbetsinsatser som görs!

    Sammanträde med regionens politiska ledningsgrupp (PLG)
    Idag på förmiddagen hölls ett extra sammanträde med regionens politiska ledningsgrupp (PLG), dit också samtliga politiska sekreterare bjudits in. Mötet var inget formellt sammanträde, utan mer ett informationsmöte där Krister Björkegren, regiondirektör och Stefan Franzén, medicinsk direktör, redogjorde för de insatser och åtgärder som regionen vidtagit inom olika områden, framförallt vården, under den gångna veckan, med anledning av Coronapandemin. En del av oss var på plats i Sessionssalen i regionhuset, medan de flesta deltog digitalt.

    Extra möte med strategiska samrådet mellan regionen och kommunerna
    Förmiddagen fortsatte med ett extrainkallat möte med det strategiska samrådet mellan regionen och kommunerna i Östergötland. Vid mötet informerade Rickard Lundin, chef för Katastrofmedicinskt Centrum och Krister Björkegren, regiondirektör, om det arbete den särskilda sjukvårdsledningen utför med anledning av Coronapandemin. Vidare informerade Andreas Capilla, regionutvecklingsdirektör, om det arbete som regionen i samverkan med kommunerna och andra aktörer genomför för att stötta det hårt prövade näringslivet i Östergötland, och Sofia Malander, VD för Östgötatrafiken, om åtgärder som trafikbolaget vidtagit. Även landshövding Carl-Fredrik Graf deltog i mötet och berättade om Länsstyrelsens arbete i den rådande situationen. Även vid detta möte deltog de flesta, kommunstyrelseordförande och oppositionsråd från alla kommunerna i Östergötland, digitalt, medan några av oss var på plats i regionhuset.

    Nu väntar en helg, där åtminstone just nu väderprognosen talar om solsken. Jag hoppas att många av oss får möjlighet att ta en stärkande promenad i solskenet. I övrigt fortsätter vi alla att följa myndigheternas rekommendationer! Var rädda om er – och hoppas att det kan bli en, under omständigheterna, trevlig helg!

    Med vänlig hälsning
    Per Larsson
    Oppositionsråd och gruppledare
    Kristdemokraterna i Region Östergötland
    tfn 010-103 72 84 (arb)
    tfn 013-14 11 59 (bost)
    tfn 0702-88 21 34 (mobil)
    per.larsson@kristdemokraterna.se