• Nyhetsbrev vecka 36

    Hej!
     
    Fredag eftermiddag igen och hög tid att sammanfatta arbetsveckan i regionpolitiken. Även denna vecka har varit innehållsrik, och bjudit på såväl besök på plats i Boxholm som digitalt möte med deltagare från hela Östra Mellansverige och sammanträde med regionfullmäktige. Detta och en del annat bidrar till innehållet i veckans nyhetsbrev. Trevlig läsning!

    Måndagsmöte med fokus på nära vård och direktörsbesök
    Veckans första möte var som vanligt måndagsmöte med ledningarna för Kristdemokraterna och Moderaterna i Region Östergötland. Mötet hade denna vecka flera gäster, och först ut var Stefan Anskär, som presenterade hur regionens arbete fortgår med att etablera så kallade vårdcentrum på olika platser i länet, som en del av utvecklingen av nära vård. I Finspång närmar sig premiären för regionens första, och fler planeras följa. Måndagsmötet gästades sedan av flera av regionens ledande direktörer; regiondirektör Krister Björkegren, ekonomidirektör Josefin Bjäresten, HR-direktör Zilla Jonsson, medicinsk direktör Stefan Franzén samt hälso- och sjukvårdsdirektör Lena Lundgren. Dessutom deltog controller Ellen Nilsson i besöket, och presenterade tillsammans med Josefin Bjäresten tidplanen för höstens budgetarbete.  Vi fick också en redogörelse för processen att ansöka om ekonomisk ersättning från staten för de utökade kostnader regionen haft med anledning av Coronapandemin, information om utredningen om hur sjukhusapoteksfunktionen ska se ut i framtiden och en uppdatering av avtalsrörelsen avseende löner för regionens olika yrkesgrupper.
     
    Dialog med Boxholms kommun om ny regional utvecklingsstrategi
    I vintras började regionen en turné runt till Östergötlands kommuner för dialog med förtroendevalda och tjänstpersoner om innehåll och utformning av den nya regionala utvecklingsstrategin för Östergötland. Ett antal kommunbesök hanns med fram till början av mars, då pandemin satte stopp för de resterande dialogtillfällena under våren. Nu i månadsskiftet augusti-september har dock turnén återupptagits och nya besök bokats in. I tisdags var det Boxholms tur att ta emot utsända förtroendevalda och tjänstepersoner från regionen. I Boxholms Folkets Hus träffade vi stora delar av kommunfullmäktige och några tjänstepersoner. Flera viktiga inspel och synpunkter kunde vi ta med oss från dialogen.
     
    Prioriteringsmöte med Strukturfondspartnerskapet Östra Mellansverige
    I onsdags hölls höstens första prioriteringsmöte med Strukturfondspartnerskapet Östra Mellansverige. Partnerskapet gör den slutliga prioriteringen av ekonomiska medel från EU:s strukturfonder (Europeiska regionala utvecklingsfonden, ERUF och Europeiska socialfonden, ESF) till olika projektansökningar från det geografiska området Östra Mellansverige (Region Östergötland, Region Sörmland, Region Örebro län, Region Västmanland och Region Uppsala), efter att de ansvariga myndigheterna (Tillväxtverket och Svenska ESF-rådet) berett ansökningarna, och synpunkter lämnats från ansvariga tjänstepersoner i våra fem regioner. I partnerskapet har Region Östergötland tre representanter (Eva Andersson (S), Jan Owe-Larsson (M) och jag). Utöver politiska representanter från de fem ingående regioner, finns också representanter från länsstyrelserna i området, från universitet och högskolor, Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan, fackförbund, LRF m.fl. Utöver prioriteringsbeslut för aktuell ansökningsomgång för de två fonderna, fick partnerskapet också information från två pågående projekt som tidigare beviljats fondmedel. Partnerskapet har tidigare haft sina möten på olika platser runt om i vårt geografiska område, men har under pandemin haft digitala möten, så även denna gång.
     
    Möte med beredningen för ny regional utvecklingsstrategi
    Under lunchtimmen i onsdags passade regionens beredning för ny regional utvecklingsstrategi på att ha ett digitalt avstämningsmöte. Utöver avstämning av läget för den återupptagna turnén med dialoger med kommunerna i Östergötland, diskuterades både disposition, upplägg och inriktning för innehållet i strategidokumentet. Grundtanken är att dokumentet ska vara mindre i omfattning än tidigare upplagor, vara mer övergripande och istället hänvisa vidare till underliggande ämnesspecifika strategidokument som redan existerar. Dessutom har lagstiftningen ändrats, så att de regionala utvecklingsstrategierna framöver ska uppdateras varje mandatperiod, och alltså inte med de längre intervall som hittills varit. I beredningen ingår ordförande och andre vice ordförande i regionstyrelsen, hälso- och sjukvårdsnämnden, regionutvecklingsnämnden och trafik- och samhällsplaneringsnämnden samt de partiers gruppledare som inte finns med bland dessa.
     
    Extra sammanträde med regionfullmäktige
    Igår torsdags hölls ett extra sammanträde med regionfullmäktige. Under våren ställdes fullmäktigemötet i april in på grund av pandemin och tvådagarsmötet i juni blev till en dag. Eftersom det dessutom fanns en del motioner och interpellation som inte behandlades vid junimötet, lades ett extra regionfullmäktigesammanträde in nu i september. Precis som i juni, deltog halva fullmäktige (51 ledamöter) på plats och andra halvan (49 ledamöter) fanns med digitalt. Mötet hölls i den traditionella fullmäktigelokalen, aulan i Kunskapsgallerian Linné, granne med regionhuset. Eftersom Kristdemokraterna har åtta mandat i regionfullmäktige, hade vi fyra ledamöter med på plats, och fyra på distans. Det var första fullmäktigemötet med Elvira Wibeck som ny andre vice ordförande i regionfullmäktige. Hon och hennes företrädare på den posten, Anders Eksmo, numera ledamot i regionstyrelsen, samt tjänstgörande förste ersättare Birgitta Waern, var tillsammans med undertecknad de som var med på plats, medan ledamöterna Lena Käcker Johansson och Annicki Oscarsson samt förste ersättarna Máire Skogstjärna och Torgil Slatte var med på distans. Hela mötet klarades av innan lunch.
     
    Start för budgetarbetet hösten 2020 för KD och M i regionen
    Från torsdag eftermiddag och hela fredagen har ledningarna för Kristdemokraterna och Moderaterna i Region Östergötland befunnit sig på Himmelsby Gårdshotell utanför Mantorp, för att starta höstens arbete med att ta fram vårt gemensamma budgetförslag för regionen för 2021. Treårsbudgeten beslutas normalt av regionfullmäktige i juni, men i år var osäkerheten under våren med anledning av pandemin stor, varför budgetbeslutet sköts upp till november. Regionen har också beslutat om en ny modell för budgeten och övriga styrdokument, och den budget som ska beslutas i november har därför ett nytt upplägg från tidigare års budgetar. Att påbörja budgetarbetet detta år, innebär därför inte bara att fundera på innehåll, utan också att anpassa innehållet till den nya dispositionen. Det har dock varit konstruktiva, innovativa och framåtsyftande diskussioner, som nog kan bli ett riktigt bra färdigt budgetförslag i november!
     
    Då väntar helgen och kanske chans till lite avkoppling, och kanske någon utfärd i naturen?! Och förstås fortsätter vi att följa myndigheternas rekommendationer. En riktig trevlig helg önskar jag er alla!
     
    Med vänlig hälsning
    Per Larsson
    Oppositionsråd och gruppledare
    Kristdemokraterna i Region Östergötland
    tfn 010-103 72 84 (arb)
    tfn 013-14 11 59 (bost)
    tfn 0702-88 21 34 (mobil)