• Nyhetsbrev vecka 43

    Hej!

    Det är fredag eftermiddag igen och ännu en arbetsvecka går mot sitt slut. Återigen har många möten och aktiviteter stått på agendan. I går inträffade t.ex. ett relativt ovanligt möte, när partidistriktsstyrelsen för Kristdemokraterna i Östergötland hade ett digitalt möte med partiledare Ebba Busch. Att vi blivit bättre på att använda digitala mötesverktyg, har möjliggjort den typen av kortare möten vid lunchtid med en upptagen partiledare, något som annars inte skulle vara möjligt! Om några av veckans övriga regionpolitiska aktiviteter kommer nedan några rader i veckans nyhetsbrev. Trevlig läsning!

    Måndagsmöte med budgetfokus och besök av regiondirektör
    Veckans första möte var som vanligt måndagsmöte med ledningarna för Kristdemokraterna och Moderaterna i Region Östergötland. Eftersom vi med stormsteg närmar oss deadline för färdigställande av vårt gemensamma förslag till Treårsbudget 2021-2023 för regionen, var förstås genomgång och diskussion kring det framväxande förslaget en viktig del av mötet. Vi gästades också av regiondirektör Krister Björkegren, som lyfte flera aktuella frågor, bl.a. att det dessvärre sker en ökning igen av antalet personer som testas positivt för Covid-19. En viss ökning av antalet personer som vårdas i slutenvård på regionens sjukhus kan också ses, även om det än så länge är långt ifrån antalet inneliggande patienter under våren. Det vårdas just nu också en patient i intensivvård, vilket är den första sedan slutet av augusti. När det gäller antal personer som avlidit med Covid-19 har däremot en nedskrivning av antalet gjorts denna vecka. Bakgrunden är bl.a. att personer som varit sjuka i Covid-19 och sedan avlidit mer än 30 dagar senare (av någon annan dödsorsak), hittills har varit registrerade i regionens statistik som avlidna med Covid-19. Detta är förstås missvisande, men har nu korrigerats, och därför har siffran redovisade dödsfall minskat från 295 till 253.

    Sammanträde med regionutvecklingsnämndens presidium
    I tisdags förmiddag sammanträdde regionutvecklingsnämndens presidium. Huvudärendet för presidiemötet var att bereda nästa nämndsammanträde, där vi utöver att ta upp aktuella beslutsärenden, också slog fast vilka informationspunkter och gästmedverkande som mötet ska innehålla. Presidiet fick också information om kommande arbete med att aktualisera regionens strategi för besöksnäring och strategi för smart specialisering, som påbörjas i höst och ska beslutas under 2021. Slutligen uppdaterades vi kring nuläget i det pågående omfattande arbetet med EU:s långtidsbudget, som pågår både på EU-nivå, nationellt och i Östra Mellansverige.

    Gemensamt presidiemöte med presidierna i RUN och TSN
    Tisdagen fortsatte med gemensamt presidiemöte med presidierna i regionutvecklingsnämnden och trafik- och samhällsplaneringsnämnden. Bland ärendena på dagordningen för mötet, fanns bl.a. information om utvecklingen av Östgötadagarna, från Ulrika Sundberg, projektledare för Östgötadagarna, på enheten för samhällsplanering. Östgötadagarna har traditionellt genomförts i början av september, och handlar om att marknadsföra de många landsbygdsföretag som finns i Östergötland och inspirera oss östgötar och besökare att ge oss ut på en runda till landsbygdsföretagen för att handla, fika, äta, ta del av kultur och aktiviteter. Regionen ansvarar för att ta fram en karta över Östergötland (både fysisk och digital), där de deltagande landsbygdsföretagen finns inprickade. Pris till årets landsbygdsföretagare och årets östgötabakverk brukar också delas ut i samband med Östgötadagarna. På grund av Coronapandemin, ändrades arrangemanget i år till ”Östgötasommar”, där kartan trycktes upp för östgötar och turister inför hela sommarsäsongen, för att undvika trängsel vid en enskild helg. Inför kommande år, när pandemin förhoppningsvis begränsar mindre, funderas nu på hur arrangemanget kan utvecklas med förslag om en inledande helg på våren och avslutning med den traditionella helgen i början av september, och däremellan en sommar då landsbygdens utbud står östgötar och turister till förfogande. Det gemensamma presidiemötet fick också en avstämning av det pågående arbetet med handlingsplaner för att förverkliga den östgötska energi- och klimatstrategin, från ansvarig strategi Jenny Ivner, samt en föredragning om hur besöksnäringen kan utvecklas i den östgötska skärgården, från enhetschef för enheten för tillväxt, Malin Thunborg.

    Träff mellan regionens revisorer och regionutvecklingsnämndens presidium
    Två gånger varje år brukar regionens revisorer kalla in representanter för alla nämnder och regionstyrelsen till dialog om respektive nämnds verksamhet, måluppfyllelse, planering framåt o.s.v. Just nu pågår höstens dialoger, och i onsdags var det dags för regionutvecklingsnämndens presidium att bege sig till revisionens lokaler på Storgatan i Linköping för dialog. Det är nyttigt att på det sättet regelbundet stanna upp och reflektera över nämndens arbete utifrån frågor som kommer från personer som inte finns allra närmast nämndens verksamhet. Det blev, som det oftast brukar, ett bra samtal kring flera aktuella frågor kring nämndens ansvarsområden.

    Möte med Region Kalmar län om Team Östergötland
    I onsdags eftermiddag var det dags för et nytt avstämningsmöte mellan Region Östergötland och Region Kalmar län om det pågående projektet Team Östergötland. I projektet som finansieras av Tillväxtverket genom Business Sweden och handlar om att utveckla utländsk företagsetablering, rekrytering av talanger till regionen och främjandet av besöksnäringen i vårt område, leds av Region Östergötland och har med alla tretton östgötska kommuner liksom de tre nordliga kommunerna i Region Kalmar län; Vimmerby, Hultsfred och Västervik. Projektet leds av upphandlade projektledaren Joakim Ljungkvist från företaget Place Promotion, med Mattias Flodström på regionens enhet för tillväxt som ansvarig strateg. Båda medverkade i mötet som genomfördes digitalt via Skype, liksom Malin Thunborg, chef för enheten för tillväxt och hennes nyblivna kollega i Region Kalmar län, Sofia Seifarth. Från politiken deltog Eva Andersson (S) och undertecknad från Region Östergötland samt regionråd Karin Helmersson (C) och oppositionsråd Anders Andersson (KD) från Region Kalmar län. Det är imponerande att se hur arbetet har framskridit sedan det påbörjades förra hösten, och hur väl mottaget det är av deltagarna från samtliga kommuner!

    Möte om regionens arbete med platsmarknadsföring
    I dag fredag inleddes dagen med ett möte med Erik Nellmark från enheten för tillväxt, som är verksamhetsutvecklare och marknadsföringsansvarig för East Sweden. Begreppet East Sweden används i flera olika sammanhang när det gäller platsmarknadsföring, framförallt i näringslivsutvecklingssammanhang, riktat till företag och potentiella arbetstagare och regioninvånare. Östergötland är förstås det som i första hand marknadsförs, men i och med det vidare begreppet East Sweden, har även nära grannar utanför regiongränsen varit deltagande parter vid olika tillfällen. Det är bra att då och då uppdatera sig på regionens olika verksamhetsgrenar och ansvarsområden, för att följa hur arbetet utvecklas, och i nuläget också hur det påverkats av pandemin.

    Medverkan på årsmöte för Kristdemokraternas Seniorförbund i Östergötland
    Idag på förmiddagen hölls sedan i våras uppskjutet årsmöte för Kristdemokraternas Seniorförbunds distrikt i Östergötland. Jag hade förmånen att vara inbjuden som årsmötesordförande, och fick också chans att berätta lite grann om hur regionens arbete med pandemin sett ut. Årsmötet, där flera av deltagarna deltog digitalt via Zoom, omvalde Solveig Danielson, Linköping som ordförande och Gunilla Sjösten, Vadstena som vice ordförande. Tack till seniorerna för ett trevligt årsmöte!

    Då börjar det snart bli dags att avrunda dagens och veckans arbete och gå mot helg. Väderprognosen för helgen är kanske inte den mest upplyftande läsningen, men med tanke på att prognoserna på senare tid har varit ganska opålitliga, får vi hoppas på att det ändå kan bli något inslag av soligt höstväder, så att en utflykt i den östgötska naturen känns mer lockande! I vilket fall är det förstås, med tanke på det osäkra och oroande läget när det gäller smittspridningen, fortsatt oerhört viktigt att följa myndigheternas rekommendationer! En trevlig helg önskar jag er alla!

    Med vänlig hälsning
    Per Larsson
    Oppositionsråd och gruppledare
    Kristdemokraterna i Region Östergötland
    tfn 010-103 72 84 (arb)
    tfn 013-14 11 59 (bost)
    tfn 0702-88 21 34 (mobil)
    per.larsson@kristdemokraterna.se