• Nyhetsbrev vecka 45

    Hej!

    Markisen är neddragen utanför mitt fönster hemma i bostaden, för att få bättre bild på skärmen, där jag under den gångna veckan kunnat se partivänner, politikerkollegor, tjänstepersoner och andra som deltagit i digitala möten via Zoom, Teams, Skype och Jitsi. Solen skiner nämligen just nu utanför fönstret, vilket väl är ett litet glädjeämne i den oroliga tid vi befinner oss i. Antalet personer som drabbats av Coronapandemin ökar kraftigt, både vad gäller antalet smittade och antal som vårdas på sjukhus. Det är därför oerhört viktigt att vi alla fortsätter att ta rekommendationer och allmänna råd från Folkhälsomyndigheten på största allvar! Veckans olika sammanträden och möten har i de allra flesta fall inte ställts in, utan genomförts digitalt. Några nedslag i veckans aktiviteter kommer här i veckans nyhetsbrev. Trevlig läsning!

    Måndagsmöte med fokus på pandemi och budget
    Veckans första möte var som vanligt måndagsmötet med ledningarna för Kristdemokraterna och Moderaterna i Region Östergötland. Mötet gästades digitalt av såväl regiondirektör Krister Björkegren som ekonomidirektör Josefin Bjäresten. Mest fokus fick lägesrapport om regionens olika insatser med anledning av pandemin samt det ekonomiska läget för regionen inför det kommande beslutet om treårsbudget 2021-2023.

    Samverkansmöte med näringslivets organisationer
    I tisdags förmiddag bjöd landshövding Carl-Fredrik Graf in företrädare för näringslivets olika organisationer i Östergötland till ett samverkansmöte, för att stämma av pandemins konsekvenser för det östgötska näringslivet, och de olika nationella och regionala åtgärder som är aktuella. Region Östergötland fanns representerade vid mötet genom Eva Andersson (S), ordförande i regionutvecklingsnämnden, enhetschef för tillväxt Malin Thunborg samt undertecknad. Företrädare för Svenskt Näringsliv, Östsvenska handelskammaren, Företagarna, Almi, Fastighetsägarna och LRF, delade med sig av erfarenheter från sina respektive organisationer och medlemsföretag. Det är positivt att olika berörda aktörer i Östergötland på detta sätt samverkar kring att på bästa sätt skapa förutsättningar för östgötska företag att ta sig igenom pandemin så smärtfritt som möjligt.

    Dialog med Ödeshögs kommun om regional utvecklingsstrategi
    På tisdagseftermiddagen var det dags för den sista i raden av dialoger med Östergötlands kommuner, om framtagandet av ny regional utvecklingsstrategi (RUS) för Östergötland, när digital dialog hölls med ledande politiker och tjänstepersoner i Ödeshögs kommun. Bland deltagarna från Ödeshög fanns så klart kommunstyrelsens ordförande Annicki Oscarsson (KD), men även ordförande i samhällsbyggnadsnämnden Jonni Harrius (KD). Förstås extra trevligt att som kristdemokrat få möta partikollegor vid dessa dialoger. Utöver att regionen genom regionutvecklingsdirektör Richard Widén och ansvarig strateg Niklas Guss presenterade RUS-arbetet hittills, dialogunderlaget och tidplanen framåt, fick vi en intressant presentation med Ödeshögs synpunkter på olika perspektiv kopplade till RUS-processen, av planarkitekt Erik Blomdahl, innan gruppdiskussioner avslutade dialogen.

    Gruppmöte med Kristdemokraternas regiongrupp
    I tisdags kväll genomfördes november månads gruppmöte med Kristdemokraternas regiongrupp. Kvällen inleddes som vanligt med nämndvisa gruppmöten tillsammans med Moderaterna. Vid Kristdemokraternas egna gruppmöte fanns flera viktiga ärenden på dagordningen. Beslut togs om det gemensamma förslaget till Treårsbudget 2021-2023 och Strategiprogram 2020-2023, från Kristdemokraterna och Moderaterna. Efter ett omfattande arbete under hösten med dessa båda dokument, har de nu alltså äntligen fastställts av båda partiernas gruppmöten! Ett särskilt tack till de båda politiska sekreterarna Fredrik Topplund (KD) och Josefin Leone (M), som gjort ett strålande arbete med dokumenten! Gruppmötet diskuterade också utveckling av kristdemokratiska politiska förslag inom olika politikområden i regionen och behandlade två valärenden inför kommande sammanträde med regionfullmäktige. En engagerad och taggad regiongrupp bidrar till konstruktiva och framåtsyftande diskussioner – tack till alla!

    Debattartikel om KD-förslag om nationell vårdförmedling
    I onsdagens utgåva av Norrköpings Tidningar fanns en debattartikel från Acko Ankarberg Johansson, ordförande i riksdagens socialutskott och sjukvårdspolitisk talesperson för Kristdemokraterna, och mig, om KD-förslaget om en nationell vårdförmedling, i syfte att samordna vårdkapaciteten nationellt för att stärka tillgängligheten och minska köerna till bl.a. operation. Hela artikeln finns att läsa här: (https://nt.se/asikter/debatt/artikel/vardskulden-maste-betas-av/9lyq2ezj).

    Sammanträde med regionutvecklingsnämnden
    På onsdagsförmiddagen hölls november månads sammanträde med regionutvecklingsnämnden. För första gången användes det digitala mötesverktyget Zoom för mötet, där tidigare Skype har använts. För att säkra upp beslutsmässighet vid detta första möte med nytt verktyg, och då ett sekretessärende initialt fanns på ärendelistan, samlades nio ledamöter eller tjänstgörande ersättare på plats i Sessionssalen i regionhuset, däribland vi i nämndens presidium. Nämndmötet gästades denna gång digitalt av Albin Lindqvist, länsarkivarie och chef för Östergötlands Arkivförbund, som presenterade verksamhet och uppdrag från regionen inom kultursamverkansmodellen. Bland raden av informations- och beslutsärenden för mötet, fanns bl.a. remissvar på den statliga utredningen om planering och dimensionering av gymnasieskolan och regionens framställan till Kulturrådet när det gäller medel inom kultursamverkansmodellen för år 2021.

    Möte om ITceum på Östergötlands Museum med Linköpings kommun
    I går torsdag träffade vi från regionutvecklingsnämndens presidium, presidiet i kultur- och fritidsnämnden i Linköpings kommun, tillsammans med ansvariga tjänstepersoner från respektive organisation, för att diskutera fortsättningen för den data- och teknikhistoriska utställningen ITceum på Östergötlands Museum. I samband med att Östergötlands Museum just nu under en pågående 1000-dagarsperiod renoveras och museets utställningsverksamhet omvandlas, har framtiden för ITceum varit en diskussionsfråga under en längre tid. I och med mötet i går har nu Region Östergötland och Linköpings kommun enats om att ITceum ska bli en fast integrerad del av museets verksamhet, och att regionen också går in med delfinansiering av verksamheten. Det är positivt att denna viktiga del av den östgötska historien får tydliga fasta former för framtiden!

    Sammanträde med tillfällig beredning för ny styrmodell för regionen
    Torsdagen fortsatte för min del med sammanträde med den tillfälliga beredningen för ny styrmodell för Region Östergötland. Som jag berättat i flera tidigare nyhetsbrev arbetade beredningen under hösten 2019 och tidig vår 2020 fram ett förslag till ny modell för regionens styrdokument, med den förändrade Treårsbudgeten i spetsen. Efter ett halvårs uppehåll återupptog beredningen sitt arbete igen i början av hösten 2020 och har nu fokuserat på utvärdering av och diskussion kring beställar-utförar-modellen, som regionen (tidigare landstinget) använt sig av sedan början av 1990-talet. För att ytterligare fördjupa oss i det ämnet, hade till gårdagens möte Rolf Solli, professor, som bl.a. varit involverad i att från forskningshåll analysera och utvärdera beställar-utförar-modellen för Västra Götalandsregionens räkning. Intressant att ta del av erfarenheter och reflektioner från en grannregion. Därutöver hade Ellen Nilsson, controller på Region Östergötland, gjort en omvärldsspaning kring politisk organisation i några av landets större regioner.

    Dialog mellan regionens politiska ledningsgrupp och östgötska riksdagsledamöter
    Idag på eftermiddagen hade regionen bjudit in alla riksdagsledamöter från Östergötland till digital dialog med politiska ledningsgruppen (PLG). Det finns flera aktuella frågor som är väsentliga att stämma av mellan förtroendevalda i regionen och våra östgötska representanter i riksdagen. På dagordningen för dagens dialog fanns såväl en lägesuppdatering när det gäller Coronapandemin utifrån regionens olika ansvarsområden, som frågeställningar kopplade till Ostlänken och den pågående processen med nivåstrukturering inom den högspecialiserade vården. Bland de deltagande riksdagsledamöterna fanns bl.a. Magnus Oscarsson (KD) och från PLG deltog både Elvira Wibeck (KD) och jag.

    Även om november innebär att timmarna med dagsljus blir allt färre, temperaturen lägre (även om det var värmerekord i måndags…) och väderleken ofta inte är helt stabil, gäller det att ta vara på de solglimtar som ändå dyker upp och ge sig ut i naturen. Även avlövade träd kan vara vackra, och de kraftfulla höstlövsmattorna på marken kan fortfarande vara vackra, särskilt om de är solbelysta! Så, trots allt, hoppas jag att ni alla får en riktigt fin helg!

    Med vänlig hälsning
    Per Larsson
    Oppositionsråd och gruppledare
    Kristdemokraterna i Region Östergötland
    tfn 010-103 72 84 (arb)
    tfn 013-14 11 59 (bost)
    tfn 0702-88 21 34 (mobil)
    per.larsson@kristdemokraterna.se